Mobilya, Mutfak Dolabı ve Eşya Boyama Hakkında Merak Ettikleriniz

Mobilya, mutfak dolabı, fayans ve eşya boyama hakkında en çok sorulan sorular

Soru-1- Kaplama mobilyalar (lake, laminant, membran) boya tutar mı?

Kaplama mobilyalar boya tutması zor olan materyaller fakat bu boyanamayacakları anlamına gelmiyor. Multisurface özelliği taşıyan boyalarla, bu yüzeyler zımparalanmadan boyanabilir.

Bu yüzeyleri boyadığınızda boyanın sağlıklı olması için en az üç kat yapmanız ve verniklemeniz gerekir. Yine bu yüzeyleri boyarken katlar arasında en az 24 saat beklemeniz gerektiğini de belirtelim.

Soru-2- Mobilya zımpara yapmadan boyanır mı?

Mobilya ve eşya boyamada iki teknik var: Biri zımparalı, diğeri de zımparasız.

Eğer boyayacağınız mobilya ahşapsa öncesinde zımpara yapmanız daha iyi olur. Ama onun dışındaki zeminlerde chalk (tebeşir) ya da multisurface özelliğine sahip boyalarla zımrapasız bir şekilde boyamaya başlayabilirsiniz.

Soru-3- Kahverengi mutfak dolabını beyaza nasıl dönüştürürüm?

Kahverengi ya da herhangi bir renkteki mutfak dolabınızı istediğiniz renge dönüştürmek için öncelikle mutfak dolaplarınızı temizce silin.

Mutfak dolapları boyanırken her yüzey tipine uyum sağlayacak multisurface özellikli boyalar işinizi kolaylaştırır.

Aldığınız boyanın bir kısmını 3/1 oranında su ile karıştırarak ilk katı sürmeye başlayın.

Boyama yaparken rulo sünger fırça kullanmaya ve yukarı- aşağı doğru hareketler yapmaya özen gösterin. İlk kat için boyayı fazla fazla sürmeyin. Bu katı daha çok astar olarak düşünebilirsiniz.

İlk kat sürüldükten sonra 24 saat bekleyin ve ikinci kat için aynı işlemleri yapın. Daha sonra yine 24 saat bekleyip üçüncü katı sürün.

Mutfak dolabının kullanışlı olması için dört kat boya yapmanız gerekir. Bu yüzden üçüncü kattan sonra da, 24 saat bekleyip son katı uygulayın. Mutfak dolaplarının köşe kısımlarında ipek kıl fırça kullanmaya özen gösterin.

Boyama işlemi bittikten sonra yine 24 saat bekleyip vernikleme işlemini yapın ve mutfağınızı güle güle kullanın.

Mutfak boyama hakkında fikir almak ve çok fazla örneğe ulaşmak için buradan yardım alabilirsiniz.

Soru- 4- Mutfağımı boyamak için ne kadar boya gerekir?

Bu tamamen sizin mutfağınızın ölçüsüne göre değişen bir durum. Genel olarak bu tür boyaların 1 litresi 13 metreyi boyamak için uygundur.

Ama bu konuda net olarak bilgi almanız için, boyayı satın alacağınız yere alanınızın ölçüsünü bildirmeniz gerekir.

Soru-5- Fayanslarımı boyamak istiyorum, yardımcı olur musunuz?

Fayanslarınızı boyamak için yine çok yüzeye uygulanabilen multisurface boyalardan faydalanabilirsiniz.

Tıpkı mutfak dolaplarınızı boyadığınız gibi fayanslarınızı da boyayabilirsiniz. Fayanslarınızı boyarken katlar arasında en az 3 gün beklemeniz gerektiğini belirtelim.

Soru-6- MDF kaplama için hangi boyayı önerirsiniz?

MDF kaplamalar için en iyi sonuç astar ve üzerine uygulanacak su bazlı boyalarla elde edilir. Bunun dışında multisurface özellikli boyalar da, astarsız bir şekilde çok kat uygulanacak şekilde kullanılabilir.

Soru-7- Boyadığım mobilyalara eskitme görünümünü nasıl verebilirim?

Mobilyalarının eskiymiş gibi görünmesini istiyorsanız iki farklı seçeneğiniz var. İlkinde zemine boya yapmadan önce mum sürün ve sonra boyamaya başlayın. Bu tekniğe göre boyama yaptıktan sonra, zemin kuruyunca bulaşık teli ya da kağıt zımpara yardımıyla küçük rötuşlar yapın. Tıpkı bu videodaki gibi!

Diğer bir seçeneğiniz de wax jeli kullanmak. Şeffaf ve renkleri bulunan bu jeller boyanacak zemine uygulanır. Nasıl uygulayacağınızı buradan öğrenebilirsiniz.

Soru-8- Boyayı nereden bulabilirim?

Mobilya, mutfak dolabı ya da kumaş boyamak isteyenler su bazlı akrilik boyalardan ya da bahsettiğimiz gibi chalky ya da multisurface özelliği taşıyan boyalardan faydalanabilirler.

Bu boyaları Cadence, Rich, Polisan ve diğer birçok boya markasından bulmanız mümkün.

Soru-9- Sehpalarımı yenilemek istiyorum, yardımcı olur musunuz?

Evinizde, renginden memnun olmadığınız sehpalar varsa boyayarak yenilemek en kolay çözüm. Bunun için chalky özellikli boyaları alın ve ince bir kat boyayın.

Sehpanızı boyarken üst kısımda rulo, ince kısımlarda da ipek kıl fırça kullanmanız daha iyi bir işçilik sağlar. İlk katı sürdükten sonra en az 24 saat bekleyip ikinci kata geçin. Yine ikinci katta da aynı süreci takip edip üçüncü kata geçin.

Sehpanızda eskitme görünümü uygulamak istemiyorsanız vernikledikten sonra işleminiz işleminiz tamam! Daha fazlası için sizi bu videoya alalım.

Soru-10- Koltuk ya da sandalye nasıl boyanır?

Koltuk ya da sandalye boyarken aslında diğer boyama işlemlerinden farklı bir şey yapmıyorsunuz.

Chalky özellikli boyalardan alıp, en az üç kat olacak şekilde boyuyorsunuz. Boya bittikten sonra da boyanız mat içeriğe sahipse vernik sürüyorsunuz. Mat değilse de kendi haline bırakıyorsunuz.

Bu işlemde de her kat arasında en az 24 saat bırakmayı unutmayın. Bu videodan yardım alabilirsiniz.

Bizden şimdilik bu kadar. Umarız, sorularınıza yanıt bulmuşsunuzdur. Boyama projelerinizi bekliyoruz.