Müstakil ev yapmaya niyetlisiniz. Maliyet kısmını hallettiniz, proje detayları da tamam. Ama aklınızı kurcalayan bir şey var: Dış cephe boyası ne renk olsun?

Eğer bu noktada kafa karışıklığı yaşıyorsanız önce size dış cephe boyası belirlerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağız. Daha sonra da boya markalarından derlediğimiz dış cephe renklerini sunacağız.

Hadi başlayalım.

Müstakil Ev İçin En Kullanışlı Dış Cephe Boya Rengine Nasıl Karar Verilir?

Müstakil Ev Dış Cephe Boyası Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir müstakil ev görüyorsunuz, planı her şeyi çok iyi ama dış cephede kullanılan renk tam olarak doğru seçilmediği için ev istenilen etkiyi vermiyor. Böyle bir durum yaşamamak için dış cephe rengi seçerken şu kriterlere dikkat etmeniz gerekir:

  • Ev havası vermek,
  • Çevreye uyum,
  • İklim koşullarına uygunluk,
  • Renk kontrastları.

Şimdi gelin bunlardan detaylı bahsedelim.

Müstakil Ev, Bahçe, Dış cephe, Çiçekler

Müstakil Ev İçin En Kullanışlı Dış Cephe Boya Rengine Nasıl Karar Verilir?

Ev Olduğunu Hissettirmek!

Bir ev görüyorsunuz tamamen koyu renklerle boyanmış. Resmi bina mı ev mi tam anlamamıyorsunuz! Bu çok da iyi bir görüntü değil!

Evinizin dış cephesi tıpkı kıyafetlerin insanlardaki etkisini sağlar. Yani nasıl ki hoş bir kıyafet görünümü daha iyi hale getiriyorsa eve uygun bir dış cephe rengi de görünümü o oranda güzelleştirir.

Bu noktada size ilk tavsiyemiz bir evin dış cephesini tamamen antrasit, füme ya da lacivert gibi koyu tonlara teslim etmemeniz! Tabi ki bu tonları kullanabilirsiniz ama etkisini daha düşük tutarak hareket ederseniz ev ruhundan uzaklaşmış olmazsınız!

Çevreye Uyum!

Müstakil eviniz için dış cephe rengi belirlerken etrafınızda işlek bir yerleşim alanı varsa o çevrenin estetik algısına da uyum göstermeniz gerekir. Tabi burada gidip de o evlerle aynı rengi yapmanız gerektiğinden bahsetmiyoruz! Ama çevrede aşırı şekilde sırıtacak bir renk kullanmamanız görüntü açısından daha iyi olacaktır.

İklim Koşullarına Uygunluk!

Biliyorsunuz ki ülkemizin farklı bölgelerinde farklı iklimler yaşanıyor. Bu da her yerin yağış ve güneş ışığından faydalanma durumunu değiştiriyor. Haliyle evinizi yapacağınız bölge çok yağış alan bir yerse ya da güneşli gün sayısının çok fazla olduğu bir yerse dış cephe renginizi seçerken buna dikkat etmekte fayda var. Örneğin, çok güneş alan bir yer için dış cephe boyalarınızda çoğunlukla beyazın başka renklerle kırılmış tonunu kullanmanızı öneririz.

Renk Kontrastları!

Dış cephe boya renginizi seçerken tek düze bir görünümden uzaklaşmak için kontrastlık en iyisi! Bunu da genellikle çatı ve doğrama renkleriyle zıtlık sağlayarak yapabilirsiniz.

Müstakil Ev

Müstakil Ev İçin En Kullanışlı Dış Cephe Boya Rengine Nasıl Karar Verilir?

Müstakil Evin Dış Cephesi İçin Boya Renkleri

Müstakil evlerin dış cepheleri için en ideal renkler doğal ve toprak tonları!

Canlı pigmentleri görmek isteyenler için de beyaz ile yumuşatılmış tonlar en ideali! 

Tabi bunun yanında beyaz ağırlıklı dış cephelerin hem bahçenin yeşiliyle hem de her türlü doğrama ile uyum sağlamasını da göz ardı etmemek lazım!

Sizin için derlediğimiz bu renklerin size ilham olacağını düşünüyoruz. Burada Filli Boya ve Jotun Boya'nın renk kartelalarından yararlandık.

Müstakil Ev İçin En Kullanışlı Dış Cephe Boya Rengine Nasıl Karar Verilir?

Pinlemek isteyenlere...