Müstakil ev yapmaya karar verenler önce betonarme mi, prefabrik mi ya da çelik mi ev yapsam diye kararsızlığa düşüyor. Çelik eve karar verince de bu defa devreye ağır çelik mi hafif çelik mi sorusu çıkıyor.

İşte bu yüzden, şimdi ki yazının konusunu buna ayırdık. Evlerde ağır çelik ile hafif çelik arasındaki farkları anlatalım dedik.

Hazırsanız başlayalım.

Çelik Evlerde Ağır Çelik ile Hafif Çelik Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ağır Çelik mi Hafif Çelik mi?

Çelik evlerin gün geçtikçe daha çok ilgiyle karşılandığını herkes biliyor. Maliyet olarak hemen hemen betonarme evler ile aynı rakama ulaşan bu evler, depreme dayanıklı olmaları sebebiyle göz bebeği!

Çelik ev yapmaya karar verenler için akıl kurcalayan nokta evin ağır çelik mi ya da hafif çelik mi olması. Gelin ikisi arasındaki farklara şu kriterler üzerinden bakalım:

  • Taşıma kapasitesi
  • Mukavemet,
  • İşçilik,
  • Tadilat kolaylığı,
  • Maliyet,
  • Yapı özellikleri.

Taşıma kapasitesi

Taşıma kapasitesi noktasında ağır çelik daha güçlüdür. Peki bu durum evinizi nasıl mı etkiler? Diyelim evin dış cephe kaplamasında tuğla ya da taş gibi dekoratif malzemeler istiyorsunuz. Hafif çelik bu noktada sizi zorlar. Aynı şekilde döşemelerde de yine bu önemli olur. Eviniz hafif çelikse parke, marley gibi hafif kaplamalardan yararlanmalısınız. Ağır çelik evde zeminde mermer dahi kullansanız sorun olmaz!

Mukavemet

Mukavemet dediğimiz şey evin "oyuncak gibi" görünmemesini sağlayan şey!

Bu aşamada hafif çelik de ağır çelik de yeteri kadar mukavemet sağlar. Çünkü burada asıl önemli olan çeliğin destekleyicisi olarak kullanılacak malzemeler. Yani sadece alçıpan ile de bir evi yapabilirsiniz ya da daha kalın görünmesi için OSB vb. elemanlarla kalınlığı arttırabilirsiniz. 

İşçilik

Çelik evlerde malzeme fabrikada üretilip evin yapılacağı alanda kurulumu sağlanır. Hafif çelikte genel olarak çelik galvaniz ile kaplanır. Ağır çelik ise doğrudan kullanılır.

Hafif çelik kurulumu ile ağır çelik arasındaki temel fark ise ağır çeliğin daha zor olması. Haff çelikte genel olarak işi bilen ustalarla işler kolayca yapılır. Ama ağır çelikte iş makinalarına da ihtiyaç duyulur.

Tadilat kolaylığı

Hafif çelik, evlerde kullanıldığında galvaniz ile kaplı şekilde kullanılır. Eğip-bükme gibi işlemleri kolay yapılır ama sonrasında bir tadilat gerektiğinde ilk etaptaki kadar işiniz kolay olmaz. Ağır çelikte ise tadilat işleri daha kolay olur.

Maliyet

Ağır çelik ile hafif çelik arasındaki belki de en önemli fark maliyet. Çünkü her ikisi arasında ciddi bir fark var. Ağır çelikler, hafif çeliğe göre daha çok cep yakıyor!

Yapı özellikleri

Yapacağınız ev 3 katın altındaysa hafif çeliği kullanmanızda sorun yok. Ama 3 katın üstüne çıkacaksanız ağır çelik olmazsa olmaz!

Şimdi kısaca özetleyecek olursak ağır çelik yapı ile hafif çelik yapı arasında en önemli fark maliyet olarak görünüyor. Ağır çelik yapı daha pahalı olduğu için çoğunlukla 3 kat altındaki yapılarda hafif çelik tercih ediliyor. Ağır çeliği hafif çelikten ayıran bir diğer belirgin fark ta taşıma kapasitesi olarak görünüyor!

Çelik Evlerde Ağır Çelik ile Hafif Çelik Arasındaki Farklar Nelerdir?

Pinlemek isteyenlere...