Sağlam ev inşa etmenin başlıca yolu temelden geçiyor. Bunu daha önce de defalarca tekrarladık. O yüzden temeller ile ilgili yazılarımıza devam ediyoruz.
Şimdi ki yazımızın konusu da bir başka temel çeşidi olan fore kazık yöntemi! Özellikle deprem sonrasında birçok kişinin ilgisini çeken bu yönteme dair bilgilerimizi paylaşalım dedik.
Okumaya hazırsanız başlayalım!
Fore Kazık Temel Nedir?
Fore kazık temel, zeminin sağlam olmadığı daha çok kaygan olduğu durumlarda zemini güçlendirmek için yapılan temel çeşidi! Fore kazık denmesinin nedeni kazık benzeri bir materyal aracılığıyla zeminin altına uzun deliklerin açılması ve bu deliklerin beton ve demir ile doldurulması!
Fore Kazık Temel Nasıl Uygulanır!
Fore kazık temel uygulamasında iş makineleri tamamen devreye giriyor. Zeminin altına ihtiyaca göre 65 ile 150 cm uzunluğunda delikler açılıyor. Daha sonra bu deliklerin içine demirler yerleştiriliyor ve beton ile doldururluyor. Burada amaç zeminin sağlam olmayan bölümlerinde güçlendirmeler yapmak. Zeminin ihtiyacına göre ve binanın kütlesine göre açılacak delik sayısı da derinlik de değişiyor.
Fore Kazık Temel İle Radye Temel Arasındaki Farklar!
Radye temel de fore kazık temel de depreme dayanıklılık için başvurulacak temel çeşitleri. Özellikle zemin sağlam değilse zorunlu şekilde bu temellere başvurmak şart!
Aslında her iki temel çeşidi de sağlam temeller arasında ama fore kazık radye temele oranla biraz daha maliyetli!
Açılacak delik sayıları ve derinlikler değiştiği için fore kazık temelin maliyeti artabiliyor.
Bir diğer fark da çok katlı binalarda daha doğrusu iş merkezlerinde ortaya çıkıyor. Bu tür yapıların kütlesi, kat sayısı fazla olduğu için riskleri minimize etmek için genellikle doğrudan fore kazık yöntemine başvuruluyor. Çünkü radye temele göre fore kazık sistemi bu tür yapılarda daha sağlam!
Yani özetlemek gerekirse fore kazık temel sistemini gerektiren bir zemininiz varsa hepsinden önce onu yapmanız gerekiyor. Bu temel sisteminin maliyeti diğer temellere göre daha fazla, bu yüzden radye temelin yeterli görüldüğü yerlerde radye temel ile sağlam zemin oluşturulmaya çalışılıyor!