Mikro beton uygulamalarını son zamanlarda duymuşsunuzdur. Eskiden daha çok iş yerlerinde kullanılan bu kaplama türü artık evlerde de yaygın!
Biz de bunun üzerine mikro beton hakkında detaylı konuşalım istedik. "Nedir, nerelere uygulanır, avantajları ve dezavantajları nelerdir" şeklinde başlıklarla size konuyu ayrıntılı anlatalım dedik.
Hazırsanız hemen başlayalım.
Mikro Beton Nedir?
Son yılların popüler kaplama türü olan mikro beton aslında özel bir karışım. Peki ne var bu karışımın içinde? Çimento, su bazlı reçineler, polimerler ve mineral pigmentler...
Beton hissini minimum beton kullanımıyla veren bu dekoratif kaplama yaklaşık 3 mm kalınlığında uygulanıyor. Profesyoneller tarafından kolayca uygulanabilen mikro beton, daha önceki kaplamaların üstüne doğrudan yapılabiliyor. Yani fayans, parke ya da diğer yüzeyleri sökmenize gerek kalmadan mikro betonu yapıyorsunuz.
Evet, kendisini tanıdıysak şimdi de biraz uygulama faslına, avantajlarına ve dezavantajlarına geçelim.
Mikro Beton Nerelere Uygulanır?
Mikro betonun adı her ne kadar mikro olsa da uygulanabildiği yerler bildiğiniz makro! Bunu merdivenlerde, duvarlarda, her zeminde ve her odada uygulayabilirsiniz. Tabi sadece içeride de değil! Dış mekanlarda da kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Mikro Beton Avantajları ve Dezavantajları
Mikro betonun artıları ve eksilerini merak ediyorsunuzdur illa ki! Biz de merak ettik ve sizin için derledik. İşte durum şöyle:
Avantajları
- Her yüzeye uygulanabilir.
- Fayans veya parke gibi eski kaplamaların sökülmesini gerektirmez.
- Modern bir görünüm sunar.
- Kesintisiz şekilde uygulandığı için akıcı ambiyans sağlar.
- Farklı renklerde uygulanabilir.
- Kolay kurur, uygulandıktan bir gün sonra ortam kullanılabilir.
- Çatlama yapmaz.
- Kalite ve lüks algısı oluşturur.
Dezavantajları
- Geniş alanlarda maliyeti artabilir.
- Uzman kişiler tarafından uygulanmalı.
- Daha sıcak ortamları sevenler için uygun olmayabilir.
Mikro Beton Nasıl Uygulanır?
Piyasada mikro beton için hazır karışımlar satılmakta. Ama baştan uyaralım işin ustası değilseniz bu o kadar da kolay değil! Amatör biriyseniz malzemeyi boşa harcayabileceğiniz gibi istemediğiniz bir sonuca da ulaşabilirsiniz. Bu yüzden baştan bu konuda uyaralım sizi!
Onun dışında mikro betonun uygulama aşaması ilk olarak uygulanacak alanın temizlenmesi ve pürüzsüz hale getirilmesi ile başlıyor.
Daha sonra hazırlanan mikro beton karışımı yüzeye dökülüp uygulanmaya başlanıyor. Uygulama yapılırken plastik uçlu bir fırça ya da silikon fırçadan yardım alınıp her yere eşit şekilde yayılıyor.
Mikro beton kuruduktan sonra epoksi astar ile üzerinden geçiliyor ve parlak olması sağlanıyor.