Yatak odası dekorasyonunda en sık yapılan hataların başında gereğinden fazla eşya kullanmak gelir.

Yatak odaları evin en önemli yaşam alanlarından biridir. Yalnızca uyumak için vakit geçirdiğimiz bir alan olmamakla birlikte bazen oturma odası bazen de çalışma odasına dönüşebilir. Hal böyle olunca her oda kadar yatak odasının da şık ve kullanışlı bir dekorasyona sahip olması gerekir.

Peki yatak odalarımızı doğru şekilde dekore edebiliyor muyuz, yatak odası dekorasyonunda yapılan hatalar neler? Merak ediyorsanız yatak odası dekorasyonuna dair en sık yapılan hataları ve daha doğru bir dekorasyon için dikkat etmemiz gerekenleri tek tek inceleyelim!

Yatak Odası Dekorasyonunda En Sık Yapılan Hatalar

Yatak Odası Dekorasyonunda Yapılan Hatalar

1) Fazla ve Gereksiz Eşya Kullanımı

Yatak odası dekorasyonunda en sık yapılan hataların başında gereğinden fazla eşya kullanmak gelir. Yatak odası için gerekli olan temel mobilya ve eşyaların dışında kullanılan ürünler dekorasyon hatasına sebep olurken aynı zamanda uyku kalitenizi bile etkileyebilir. Yatak odasında kendiniz için gerekli olan mobilya ve eşyaları seçmek çok önemlidir.

Genellikle yatak odası takımı içerisinde şunlar yer alır:

  • Yatak
  • Bazalı Karyola ve Baza Başlığı
  • Gardrop
  • Komodin
  • Şifonyer
  • Makyaj Masası
  • Ayna
  • Puf
  • Avize
  • Halı
  • Perde

Bunların dışında yatak odanızda bulunan fazladan eşyalar, valizle, kutular, biblo ve benzeri dekorasyon ürünleri odanızda karmaşa yaratır, dağınık bir görüntüye sebep olur, yaşam alanını daraltarak enerjinizin düşmesine bile neden olabilir.

Yatak odasını dekore ederken mümkün olduğunca gereğinden fazla eşya bulundurmamak gerekir. Odanızda bulunan gereksiz eşyalar fazla yer kaplayarak dağınıklığa sebep olurken aynı zamanda enerji alanınızı da daraltır.

2) Kullanışsız Mobilya Seçimi

Evinizdeki en güzel mobilya size en uygun olan mobilyadır. Sadece görüntüsü ve rengine bakarak mobilya tercihi yapmak yatak odanızı kullanışsız hale getirirken aynı zamanda paranızın da boşa gitmesine neden olabilir. 

Unutmayın ki iyi bir dekorasyonda görsellik kadar sizin o olanla ne kadar bütünleştiğinizde önemlidir. Bunun için yatak odası mobilyalarınızı seçerken aradığınız kriterleri kendiniz belirlemelisiniz. Kendiniz için en doğru mobilyayı seçerken nelere dikkat etmelisiniz bilmekte yarar var:

  • Yatak tercihinde rahatlık, sertlik ve yükseklik gibi kriterler ile birlikte yatağın karyolaya sağlam bir şekilde oturmasına ve ölçülerin birbirine uymasına dikkat edilmelidir.
  • Fazla eşyaların ortadan kaldırılması ve ekstra alan açılması adına bazalı karyola tercihi işinizi kolaylaştırır.
  • Gardırobunuzu kullanım alışkanlığına göre sürgülü, kapaklı veya açık olarak tercih edebilirsiniz. Yine dolabınızın büyüklüğünü de eşyalarınızın durumuna göre karar vermelisiniz. Küçük ölçülerde bir dolap işinizi zorlaştırırken gereksiz büyük bir dolap da alanınızı daraltabilir.
  • Şifonyer ve benzeri çekmeceli mobilyalar iç çamaşırı gibi küçük boyutlardaki kıyafetleriniz için oldukça kullanışlıdır. Bu sebeple dekorasyonda şifonyere yer açmakta fayda vardır.
  • Komodin ve sehpa gibi başucunda bulunan mobilyalar lambalar için dayanak olurken kitap ve bardak gibi eşyalar için de alan yaratır.
  • Halı ve avize gibi eşyalar her ne kadar detay gibi gözükse de konfor açısından oldukça önemlidir. Seçim yaparken temizleme kolaylığı, renklerin uygunluğu ve kullanışlılık gibi faktörlere dikkat etmelisiniz.

Yatak Odası

Yatak Odası Dekorasyonunda En Sık Yapılan Hatalar

3) Yanlış Renk Seçimi

Renklerin hayatımızdaki önemini artık hepimiz biliyoruz. Kıyafetlerden ev dekorasyonuna kadar her alanda renk seçimi büyük bir öneme sahip. Özellikle yatak odalarında tercih ettiğimiz renkler hayat enerjimizi bile etkileyebilir. Mobilya, halı ve perde gibi birçok eşyada doğru rengi seçmek ve buna göre bir tercih yapmak çok önemlidir.

Örneğin: Huzurlu ve aydınlık bir yatak odası için beyaz, nil yeşili, gül kurusu gibi ferah renkler tercih edilebilir. Uykuya yoğunlaşmak ve daha ağır konsepte bir şeyler isterseniz de siyah, kahverengi ve bordo gibi koyu tonlara yönelebilirseniz. 

Eğer aradığınız yenilik ve daha fazlası ise renklerin anlamlarına göz atabilir Bellona ayrıcalıkları ile dilediğiniz renklerle kendi yatak odanızı oluşturabilirsiniz!

Beyaz

Temizlik ve saflık timsali bir renktir. Dinginlik, huzur ve ferahlık hissi yaratır. Her renkle kullanılmakla birlikte açık renklerle daha uyumludur. Ev dekorasyonunda en çok kullanılan renklerden biridir. Yatak odasında duvarlardan halıya kadar her eşyada tercih edilebilir. Odanıza ferah ve aydınlık bir görünüm kadar.

Mavi

Huzur ve sükunetin rengidir. Gökyüzü ve denizi çağrıştırması nedeniyle kişiye dinginlik verir. Beyaz, gül kurusu, yeşil gibi renklerle kombinlenir. Yatak odalarında özellikle duvarlarda tercih edilmesi odaya aydınlık bir görünüm kazandırır.

Yeşil

Tabiatın ve huzurun rengidir. Kullanılan alanlarda doğal ve iç açıcı bir atmosfer yaratır. Ev dekorasyonunda her türden mobilya ve eşyada kullanılır. Yatak odası takımlarında, duvarlarda, perde ve halılarda açık renkler ile rahatlıkla kombinlenebilir.

Gri

Dengeyi ve hareketsizliği çağrıştıran bir renktir. Son zamanlarda duvardan mobilyaya kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Her renkle uyumludur. Özellikle siyah ile kombinlendiğinde yatak odasına şık ve elegan bir görünüm katar.

Sarı

Enerjisi yüksek renklerden biridir. Pozitif bir enerji vererek yatak odanızda renkliliği artırır. Gri fon üzerinde halı, kırlent, şifonyer ve komodin gibi eşyalarla tercih edilebilir. Açık tonları yatak odanıza aydınlık bir görünüm verir.

Mor

Zenginlik ve ihtişamın rengidir. Sade alanlara bir canlılık ve renk vermek için tercih edilir. Açık tonları yatak odası için daha uygundur. Perde, halı ve kırlent gibi eşyalarda tercih edilebilir.

Siyah

İçe dönük ve ağır başlı bir renktir. Yatak örtüsü, perde ve halılarda tercih edilebilir. Kırmızı, gri ve beyaz renklerle uyum sağlar. Yatak odalarında kullanıldığında uykuya dalmayı kolaylaştırır.

Kırmızı

Güç, tutku ve aşkın rengidir. Yatak odanızda dinamizmi ve heyecanı sembol eder. Gri ve siyah gibi renklerle uyumludur. Özellikle baza başlıklarında, yatak örtülerinde ve yastıklarda tercih edilebilir. Bol ışık alan alanlarda kullanılması tavsiye edilir.

4) Yatağın ve Mobilyaların Yanlış Konumlanması

Yatak odasındaki mobilyaların ve özellikle yatağınızın nereye konumlandığı hem konfor alanı hem de görünüm açısından oldukça önemlidir. Özellikle dar alanlarda daha ferah bir görünüm elde etmek ve hataya düşmemek adına birkaç noktaya dikkat etmenizde yarar var:

  • Yatağın ve özellikle yatak başlığının duvarlara belli bir mesafede durması oldukça önemlidir. Tamamen duvara yaslanmış bir yatak enerji alanını daraltarak köşeye sıkışmış hissiyatı verir.
  • Yatağı odanın bir köşesine yaslamak yerine odayı ortalayacak şekilde baş kısmı ve yanlardan belli bir mesafelerde konumlandırmak daha uygundur. Odanızın şekline göre yatak başlığını pencere tarafına ayak kısmına da kapıya doğru konumlarsanız odanızda daha ferah bir görüntü elde edebilirsiniz.
  • Gardroplar odada en çok yer kaplayan mobilyalardan biridir. Bu sebeple ölü alan yaratmadan odanızda en uygun duvarı tercih etmelisiniz. Yatak başı ve ayak ucu yerine boş bir duvarı dolabınıza ayırmalısınız. Dolap kapakların açılış mesafesini ve diğer mobilyaların kullanım alanını kısıtlamadan yerleştirmeye de özen göstermelisiniz.
  • Komodinler için en uygun alan yatak başlarıdır. Hem kullanım hem de aydınlatma açısından yatağa yakın mesafede olması yararlıdır.
  • Şifonyerler için gardrolarınıza yakın alanları, yatağınızın ayak ucu tarafındaki boş alanları tercih edebilirsiniz.
  • Yatak odanızda boş köşeler ve alanlar bırakmalısınız. Her bir mobilyanın birbiriyle bitişik şekilde yerleştirildiği ve açık bir köşenin bırakılmadığı bir oda boğucu ve sıkışık bir görüntü yatabilir.

5) Yetersiz Aydınlatma

Yatak odaları her ne kadar uyku odaklı olarak tasarlansa da konforlu bir ortam için doğru aydınlatma çok önemlidir. Fazla kullanılan ışık uyku kalitenizi kötü etkilerken yetersiz gelen ışıkta yatakta kitap okuma keyfinize engel olabilir. Bu sebeple aydınlatmanın miktarı kullanım durumuna göre ayarlanmalıdır.

  • Doğal ışık ve özellikle güneş ışığı sağlığınız için mühimdir bu sebeple koyu renkli fon perdeler yerine güneş ışığını belli miktarda içeri yansıtan açık renkli perdeler tercih edilmelidir. Böylece sabahları erken saatlerde uyanmanız kolaylaşırken enerji tasarrufu da sağlayabilirsiniz.
  • Yatakta bir şeyler okumak ya da loş ışıkta vakit geçirmek için lambader, gece lambası ve başucu lambası kullanabilirsiniz.
  • Tercihe göre değişse de genellikle sarı ışık yatak odaları için daha elverişlidir. Gözlerinizin yorulmasına engel olarak daha kısa sürede uykuya dalmanızı sağlar.
  • Avizeler ve özellikle belli formdaki lambalar ışığı daha seyrelterek yatak odasına loş bir görünüm katar. Fazla ışık sevmeyen ama ışıktan da vazgeçemeyenler tercih edebilir.

Yatak Odası

Benzer Konular