Mobilya boyamak isteyenler ya da mutfak değişimi için hazırlıklara başlayanlar! Bu yazıda sizin bize sıklıkla yönelttiğiniz soruları biz de işin profesyoneline sunuyoruz. Önceden hazırladığımız sorulara içtenlikle yanıt veren profesyonelimizin bu noktada işinizi kolaylaştıracağına inanıyoruz.
Soru -cevap faslına geçmeden önce profesyonelimiz Ebru Ener'i tanıtalım. Boya ile ilgilenenler aslında kendisini tanıyordur ama biz kendi gözümüzden anlatalım yine de onu!
Yaklaşık 17 yıl işletmecilik yapan Ebru Hanım bir noktadan sonra inzivaya çekilmek istemiş. Evinde zaman geçirirken yurtdışında çok gördüğü boya ile yenileme faaliyetlerine ilgi duymaya başlamış. Bu ilgisi taşacak noktaya geldiğinde de evini boya ile dönüştürmek için harekete geçmiş.
Evinde harikalar yarattığını gören birçok kişi kendisinden bilgi almak isteyince Design By Ebru Ener adında hobi atölyesini açmış. Sonra da onu hiçbir şey durduramamış.
Hobi atölyesinde danışmanlık yaparken istediği kalitede boyayı üretmek için kolları sıvamış. Boya sahibi olmakla kalmayıp birçok bayilik vererek kadın girişimci sayısına da katkıda bulunmuş.
Evettt anlayacağınız üzere işi gerçekten her detayına kadar bilen bir profesyonel ile karşı karşıyasınız. O yüzden her yanıtı dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.
Hadi şimdi soru ve yanıtlara geçelim.
1. Boyama konusunda endişesi olanlara ne tavsiye edersiniz?
E.E. Hepimiz ilkokuldan beri elimize fırça alıyoruz. Bir adet boya , fırça ,rulo alarak direk büyük bir eşyadan ziyade küçük bir tepsi,sehpa veya bir sandalye ile boyayla tanışmaya başlayın!
Ne kadar kolay olduğunu görünce bütün evi boyamak isteyeceksiniz.
2. Boyanan alanların bir ömrü var mı? Boya bir süre sonra atıyor mu?
E.E. Kendi boya kalitemiz uzun yıllar sararma yapmadan ve bozulmadan iç mekan mobilyalarında kullanılabiliyor. Ama dış mekan uygulamalarında yıllar içerisinde boyanan yüzeyler deforme olacaktır. Boyayı ya da cilayı yenilemek lazım.
Islak zemin uygulamalarında ise son noktada mutlaka solvent vernik atılmalıdır. Nasıl ki hazır cilalı bir mobilya aldığımızda üzeri çizilmesin diye demir ayaklı , sivri uçlu bir aksesuar koymaktan sert itmekten imtina ederiz aynı hassasiyeti boyanmış bir mobilyada da göstermek gerekir.
Boyanan eşya ağır bir darbeye maruz kalıp çizilse bile 3-5 dakikada tamiri mümkündür.
3. Bunu boyamazsanız iyi olur dediğiniz bir yüzey var mı?
E. E. Kapı kolları el asidiği çok kuvvetli bir kimyasal olduğu için zaman içerisinde illa açma yapar.
Mutfak lavabosu (eviye) boyayacaksanız kesinlikle üstünde çelik ve benzeri tencereleri direk koyup tellemeyin!
Bir de tezgahlarda düz boyamayı tavsiye etmiyorum. Yalancı masif doku çok daha uzun ömürlü ve kullanışlıdır. Sıcak tencereleri dahi direk tezgaha hiçbir sorun yaşamadan doğrudan bırakabilirsiniz.
4. Islanan alanlarda boya sağlıklı sonuç verir mi?
E. E. Islak zemin boyayacaksanız derz tamirinin çok iyi yapılmış olması lazım.
Boyanacak yüzeyin altında su kaçağı olmaması gerekiyor. Boyamadan sonra ise solvent vernikle birkaç kat atılarak çok iyi koruma altına alınması gerek!
5. Boyama sonrası kötü sonuçlar almış kişiler sizce temelde neyi hatalı yapmıştır?
E. E. Öncelikle boyanacak zeminin çok iyi temizlenip arındırılması gerekiyor. İlk katın ince atılması katlar arası bekleme süresine dikkat edilmesi şart! Bunun dışında ilk 21 gün kemikleşme sürecinde hassas kullanım gerektirdiği için temel kurallara uyulması gerekmekte. Tüm bu şartlara uyulduktan sonra kullandığınız iyi bir boyaysa eğer sonucun kötü olması mümkün değil!
Özellikle burada size Anka boyayımızı açıklamak isterim. Anka boya hobi boyası değil profesyonel boyadır. Çok ince yapısı sayesinde kapatıcılığı çok yüksek ve çok kuvvetli bir tutunma mukavemeti vardır. Kendinden vernikli Anka boya kullanıldığı yüzeyde akıllı molekül sistemiyle boyamayı bitirdikten sonra yayılma özelliği sayesinde hiç iz bırakmaz. Orijinal lake dokusundadır. Dolayısıyla boyadığınız ürün boyanmış gibi değil o renk üretilmiş gibi durur.
6. Eklemek istedikleriniz varsa belirtir misiniz?
E. E. Avrupa ve Amerika yaklaşık 30 yıldır mobilyalarda boya ile dönüşümler yapıyor. Türkiye'de bu sektör 5-6 yıldır var. Çok bakir ve önü açık bir konu. Özellikle ürettiğimiz bu son boya ile hiçbir ustaya ya da profesyonel bir yardıma gerek kalmadan kendiniz zımpara astar atmadan kolaylıkla boyama ve dönüşümlerinizi yapabilirsiniz!
Not: Soru- cevaplarda kullanılan bütün fotoğraflar Ebru Hanım'ın yapmış olduğu dönüşümlerden...
Umarız size ilham olur.