Belki evlenme kararı aldınız ya da yeni bir işe başlangıç yapıyorsunuz. Belki de hayatınızda yeni bir sayfa açmak için kendinize ait bir alana ihtiyaç duyuyorsunuz. Tüm bu durumların ortak bir süreci var: Ev düzme!

Bu ev düzme süreci insanın canını biraz sıkan br durum. Çünkü bir yandan insanı bekleyen çok iş oluyor eee bir yandan da ekonomik sebepler karşınıza çıkıyor.

Bütün bunların sizi ne kadar zorladığını düşündüğümüz için size biraz yardımcı olalım istedik. Bu süreçte neyi, nasıl yaparsanız işlerinizin daha kolaylaşacağınızı anlatalım dedik.

Zaman kaybetmeden başlayalım hemen!

Sıfırdan Ev Düzecek Kişiler İçin Maliyeti Düşürecek Tavsiyeler!

Yeni Ev Düzeceklere Tavsiyeler

1. Çok büyük evden uzak durun!

Hali hazırda bir eviniz yoksa yeni ev kiralayacaksanız lütfen büyük evlerden uzak durun. Sonuçta çok kalabalık aile değilsiniz ve o ev de size ait değil! O evi doldurmak ve ısıtmak inanın hiç kolay olmaz.

Genellikle misafir gelirse rahat zaman geçirsin diye hep +1 oda ihtiyacınız var gibi düşünmeyin. Misafir için şişme yataklar alırsanız yatacak yer sıkıntısı yaşanmaz.

2. Mutlaka bütçe belirleyin!

Yeni evi düzmeye başlamadan önce mutlaka bütçenizi belirleyin. Bunu yaparken 50-30-20 kuralından yararlanabilirsiniz. Yani gelirinizin yüzde 50'sini zorunlu ihtiyaçlar, yüzde 30'unu istekler ve yüzde 20'sini de borçlar ya da yatırım için ayırın. Burada dekorasyon için kullanacağınız para istekler kısmına girer.

Daha kolay anlatmak gerekirse gelirinizin yüzde 30'undan fazlasını dekorasyon için ayırmayın.

3. Her şeyi aynı anda almayın!

"İleride pahalanacak en iyisi şimdiden alalım" kafasına sahipseniz bu her zaman işe yaramaz. Bu düşünce ile aslında çok gerekli olmayan birçok parçayı evinize doldurmuş olursunuz. O aldığınız parçalar çok da içinize sinmediği için zamanla sıkılırsınız ve yenilerini istersiniz.

Bunu yapmak yerine bir liste yapın. Listede şu kategoriler olsun: Mutlaka olması gerekenler, aşık olduklarım, olmasa da olacaklar...

Bu kategorileri yaptıktan sonra "mutlaka olması gerekenleri" alın. Ama lütfen burada adil olun ve gerçekten o olmadan eksiklik yaşanacak eşyaları belirleyin. Mesela bir konsol ilk etapta olmasa gerçekten eksikliği hissedilir mi ya da farklı yemek takımları?

Aşık olduklarım kategorisi, onu almadığınızda sürekli içinizde ukte kalacak ürünler için. Bu ürünleri kafanıza çok takmış biriyseniz o sizin için eninde sonunda mutlaka alınması gereken olur. Bu yüzden gerçekten aşık olduğunuz bir ürün varsa onu çok pahalı hale gelmeden önce alabilirsiniz. Ama yalnızca birini...

Olmasa da olur kategorisini anlatmamıza gerek yok değil mi? Onlar tamamen dekorun süsü ve detaylarını oluşturuyor. Evet, illaki olduklarında dekora bambaşka hava katıyorlar. Ama bunları almak için önce o evde yaşayın, oranın ruhunu hissedin. Ondan sonra alacağınız her parça daha doğru olur.

4.Sıkılıncaya kadar araştırma yapın!

Yeni ev demek aslında yepyeni bir hayat demek. Bu yüzden buna başlamadan önce çok çok araştırma yapın. Dekorasyon stillerini araştırın, ürün fiyatlarını didik didik edin!

Gerçek evlerden dekorasyonlara bakın, onlardan ilham alın. Çünkü beğendiğiniz ürünlerin mağazadaki duruşları ile ev ortamındaki hali aynı etkiyi yaratmaz. Kısacası eve geçmeden birkaç ay önce araştırmalara başlayın.

5. Eşya yerleştirmeden önce ölçüleri doğru alın!

Evinize eşya alırken alana tam olarak yerleşmesi için doğru şekilde ölçü almalısınız. Bunu yaparken süpürgeliklerden süpürgeliğe şekilde ölçüm yapın.

Ürünlerinizi internet üzerinden alacaksanız ölçülere mutlaka dikkat edin. Hazır internet demişken, bu ürünlerin tedarik sürelerini dikkate alarak planlama yapmayı unutmayın.

6. İmalatçı firmalara uğramadan etmeyin!

Mobilya alırken bilindik birçok markanın öne çıkan modelleri oluyor. Ama bunlar genellikle daha maliyetli olabiliyor. Bir de birçok evde gördüğünüz için kısa sürede sıkılabiliyorsunuz.

Bunun önüne geçmek için aklınızda hazır tasarımlar varsa imalatçı mobilyacılara uğrayabilirsiniz. Onlardan takım değil de kendi istek ve ihtiyaçlarınıza göre mobilyalar temin etmeniz daha kolay olur.

7. Hem görüntü hem de kullanıma odaklanın!

Kimi parçalar güzel görünür ama kullanım açısından pek de aynı etkiyi sağlamaz. Kimisi de kullanışlıdır ama görüntüsü sizi yakalamaz.

Bu gibi durumlarda aslında işin içine sizin de zevkiniz gireceği için önce görüntüsünü sevdiğiniz parçaları belirleyin. Sonra bu parçalar arasında kullanışlı gördüklerinizi alın.

Mesela bir koltuk takımı beğendiniz görüntüsü çok iyi ama yatak olmuyor. Eğer ki evinizde misafir trafiği olabilecek bir durum varsa bu sizin için kullanışsızdır. Bunun örnekleri aslında çoğaltılabilir. Hatta durun kısaca senaryoları ve ona uygun ürünleri de yazalım...

Yeni evli çiftseniz ve misafir ağırlamaya da bayılıyorsanız L koltuk almayın. Çünkü L koltuk alanı iyi doldurur ama oturma alanı daha kısıtlı olduğu için birçok kişinin iç içe oturmasına neden olur.

Temizlik işlerim kolay olsun diyorsanız mutlaka yerden yüksek koltuk alın. Yerle mesafesi az olan o geniş oturumlu koltuklar görüntü olarak hoş olabilir ama temizlik anında altındakilere uzanmanız hiç de kolay olmaz.

Saçaklı halıları çok seviyor olabilirsiniz. Ama evcil hayvanınız varsa bu tip halılar onlar için uygun olmaz. Sizin için olabilecek en iyi halılar saçaksız, kısa havlı türden olmalıdır.

Kısa süre içine çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız keskin hatlı mobilayalardan kaçının. Çünkü ileride çocuk için bu tür mobilyalar tehlike yaratır.

Gördüğünüz gibi bütün örneklerde kullanışlılık tamamen aslında sizin durumunuza ve önceliklerinize bağlı! Bu yüzden dediğimiz gibi önce görüntüsünü sevdiğiniz ürünleri belirleyin. Daha sonra kendi amaçlarınıza göre bu ürünler arasından kullanışlıları seçin!

8. Mutfak sunum eşyalarını abartmayın!

Son yıllarda çeyiz kavramı biraz gösterişe kaçtığı için gereksiz birçok parça gerekli diye alınıyor. Sonra sıra bunları koyacak yere geldiğinde birçok kişi çaresiz kalıyor. Çünkü dolaplarda yerler sınırlı!

Böyle bir durumla karşılaşmamanız için lütfen sadece kullanacaklarınızı alın ve gereksiz ikinci takımlardan kaçının. 

9. İddialı renklere küçük parçalarda yer verin!

İçiniz kıpır kıpırdır, canlı renkleri çok seviyorsunuzdur. Bu oldukça iyi bir durum. Ama gidip de bu yüksek enerjinizi evin dekoruna yansıtmaya kalkmayın!

Buradan kastımız monoton bir dekorasyon oluşturmanız değil tabi ki! Ama ilk kez evinizi düzerkenki ruh haliniz ile sonrası aynı olmayabilir. Ya da o zaman sevdiğiniz renkler zamanla sizi bunaltacak hale gelebilir. -Burada pembiş evler furyasını hatırlatmak isteriz-

Bu gibi durumlarla karşılaşmamanız için büyük parçalarda zamansız seçimler yapın. Yani her zamana uyum sağlayacak, uygun zemin görevi görecek renkler seçin. Ortama enerjiyi de tekstil ürünlerinizle katın. Kırlent, koltuk örtüsü puf ve belki de berjer...Bu gibi parçalar dışında duvara asacağınız renkli tablolar da ortamı neşelendirmek için gayet iyi iş görür.

10. Başkasından gördüğünüz için değil gerçekten sevdiğiniz için alın!

Sosyal medya etkisiyle birlikte birçoğumuz bir şeylerden etkilenip alışverişler yapıyoruz. Bu alışverişlerin çoğundan da sonra pişman oluyoruz. Çünkü bizim karakterimizle uyuşmuyor.

Söz konusu dekorasyon olduğunda o evin ruhuna çok dikkat etmeniz gerekir. Sizin karakteriniz ve o evdeki anılar belli bir enerji ortaya çıkarır ve o eve en çok yakışan şeyler de gerçekten sizin içinize sinenlerdir.

Bu yüzden yeni evinizi düzerken gerçekten size hitap eden ürünleri satın alın.

Sizin de bu konuda tavsiyeleriniz varsa bizimle paylaşın.