Bir ev yapacaksınız. Hem düşük maliyetli olacak hem de çevreye verdiği zarar minimum kalacak! Eğer istekleriniz bu yöndeyse sizi şöyle kerpiç evlere doğru alalım!

Müstakil evler içerisinde çevreye en az zararı veren kerpiç evlerin özellikleri, yapımı ve maliyeti hakkında size gereken bilgileri verelim. Yapıp yapmamak da size kalsın!

Hazırsanız hadi başlayalım...

Avantajları ve Dezavantajlarıyla Kerpiç Ev Yapımı ve Maliyeti!

Kerpiç Evlerin Özellikleri: Avantajlar ve Dezavantajlar

Eskiden köy evi denince doğrudan akla gelen kerpiç evler, bir süre betonarme ve prefabrik evlerin gerisinde kaldı. Ama son yıllarda yaşanan ekolojik sorunlar ve inşaat maliyetlerinin artmasıyla birlikte kerpiç evler tekrar birçoğumuzun radarına girmiş bulunuyor. 

Kerpiç ne diye bilmeyeniniz varsa öncelikle bunu açıklayalım. Kerpiç, lifli yapıya sahip saman, keçi kılı gibi malzemelerin killi toprakla karıştırılıp çamur haline getirlimesiyle oluşuyor. Yapımı oldukça kolay olan kerpiçler, çamur halinden daha sonra ahşap kalıplar içine konuyor. Bir süre şeklini aldıktan sonra da güneşte kurutularak hazır hale getiriliyor.

Ülkemizde karasal iklimin hakim olduğu birçok bölgede kolayca yapılabilecek kerpiç evleri yapmak için planınız belliyse işin yapım faslı tahmin ettiğinizden daha kolay.

Kerpiç hakkında temel bilgileri öğrendiysek şimdi de kerpiç evlerin avantaj ve dezavantajlarına bakalım...

Müstakil Ev

Avantajları ve Dezavantajlarıyla Kerpiç Ev Yapımı ve Maliyeti!

Kerpiç Evlerin Avantajları ve Dezavantajları

Kerpiç evlerin en önemli avantajı bildiğiniz üzere çevreye dost olması. Ama sadece bu kadar değil tabi! Dahası da var!

Kerpiç evlerin avantajları

  • Kerpiç, gözenekli yapıya sahip olduğu için havadaki nemi bünyesinde tutabiliyor. Böylece ortamın nem dengesini sağlayabiliyor.
  • Kerpiç yine yapısı itibariyle biyoklimatik bir özelliğe sahip. Bu da demek oluyor ki, bu evlerin ısınması da kolay soğuması da!
  • Üretim maliyeti oldukça düşük.
  • Üretim ve yapım aşamasında mekanik bir enerjiye ihtiyaç duyulmaz. Aynı şekilde çevreye zarar verecek bir malzemeyi içinde barındırmaz.
  • Düzenli bakımı yapıldığında uzun ömürlüdür. Ömrü tükendiğinde dahi yıkımı esnasında çevreye zarar vermez. Yıkılan kerpiçlerdeki topraklar yeni kerpiç yapımında kolayca kullanılabilir.
  • Doğru şekilde yapılan kerpiç ev, depreme karşı oldukça dayanıklıdır.

Avantajların yanında birkaç dezavantaj da var tabi!

Kerpiç evlerin dezavantajları

  • Çok yağış alan bölgeler için uygun değildir. Çünkü suya karşı dayanıklılığı az!
  • Basınç dayanımı betonarme evlere göre daha düşüktür.
  • Düzenli bakım gerektirir.

Müstakil Ev, Kerpiç ev

Avantajları ve Dezavantajlarıyla Kerpiç Ev Yapımı ve Maliyeti!

Kerpiç Ev Nasıl Yapılır?

Kerpiçin yapımını anlattık size! Ama önemli olan kerpiç evlerin nasıl yapıldığı! Ülkemizde kerpiç evler yapılırken genel olarak taş ve ahşap kütüklerden faydalanılır. Çoğunlukla subasman duvarına kadar taş bir temelin üzerine kerpiçler ile duvarlar örülür. Tavanda da ahşap kütükler ile evin direnci arttırılır.

Kerpiç evler düzgün şekilde yapıldığı sürece depreme dayanıklı yapılardır. Ama yine de deprem yönetmeliğine göre deprem bölgelerinde bir kerpiç evin en fazla 2 katlı olmasına izin verilir. Bu noktada kerpiç ev yapılırken nizama uygunluk kriterlerine dikkat etmelisiniz.

Kerpiç evin iç ve dış sıvası sırasında kerpiç yapımındaki harç kullanılır. Bu sıva üzerine kireç ile boya yapılabilir. Kerpiç evi, betonarme ev gibi boyamak isterseniz duvarları alçıpan ile kaplamanız gerekir. Bunu yaptıktan sonra istediğiniz renkle evinizi boyayabilirsiniz.

Müstakil Ev, Kerpiç ev

Avantajları ve Dezavantajlarıyla Kerpiç Ev Yapımı ve Maliyeti!

2022 Yılı İtibariyle Kerpiç Ev Yapım Maliyeti

Genellikle tek katlı olarak yapılan kerpiç evlerin maliyeti, evin genişliğine ve kullanılan ekstra malzemelere göre farklılık gösterir. 

Ama Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan 2022 yılı kerpiç ve diğer basit ev inşaat bedellerine göre durum şöyle:

Bakanlıkça belirtilen Kerpiç ve diğer basit (iskelet) inşaat bedeli (2021):

Asgari: 93,57

Azami: 118,28

Orta: 105,93

Bu bedel, kaba bir kerpiç ev inşaatına metrekare başına biçilen tutar. Bu tutarı, evin metrekaresiyle çarptığınızda evin kaba inşaat bedeli ortaya çıkıyor. 

Yani, 100 m2'lik kerpiç bir evin inşaatı 2022 yılında, ortalama olarak (105,93 x100) 10.593 TL gibi bir tutara denk gelmekte. Tabi bunun sadece iskelet bedeli olduğunu hatırlatmakta fayda var!

Müstakil Ev, Kerpiç ev

Avantajları ve Dezavantajlarıyla Kerpiç Ev Yapımı ve Maliyeti!

Kaba inşaat bedeli dışında sizi bekleyen diğer giderler şu şekilde:

  • İmar belgesi vb. giderler,
  • Temel için gerekli taş maliyeti,
  • Döşeme için ahşap kütük maliyeti,
  • Çatı yapılacaksa çatı maliyeti,
  • Tesisat giderleri,
  • Sıva maliyeti,
  • Usta giderleri,
  • Peyzaj giderleri.

Müstakil Ev, Kerpiç ev

Avantajları ve Dezavantajlarıyla Kerpiç Ev Yapımı ve Maliyeti!

Pinlemek isteyenlere...

Benzer Konular