Covid-19 hastalığıyla yüzleştiğimiz şu günlerde hepimizin aklındaki sorulardan biri de market alışverişiyle ilgili: "Market alışverişinden virüs kapar mıyım?"

Bu endişeyi taşımakta hepimiz haklıyız ama önlemlerimizi aldığımız takdirde anksiyete nöbetine girmemize gerek yok. İsterseniz online market alışverişi yapın isterseniz bizzat gidip gelin, yapmanız gereken çok önemli önlemler var.

Şimdi sizler için sıralayacağımız bu önlemleri hem kendi sağlığınız hem de toplum sağlığı açısından uygulamak zorunda olduğunuzu unutmayın.

Hemen başlayalım.

Koronavirüs Günleri: Steril ve Stressiz Bir Market Alışverişi Nasıl Yapılır?

1- Markete gitmeden önce ve marketten döndükten hemen sonra elinizi yıkayın.

Market alışverişine çıkmadan elinizi yıkamak markette dokunacağınız her şeye karşı önemli bir ilk adım.

Marketten döndükten hemen sonra da yıkamak, dışarıdan almış olabileceğiniz olası mikroplara karşı en önemli savunma yöntemi.

20 sn boyunca elinizi sabunlu su ile yıkamadan ne aldığınız malzemeleri dezenfekte etmeye başlayın ne de herhangi bir şeye dokunun.

2- Sosyal mesafeye kesinlikle dikkat edin.

Koronavirüs'ün yiyeceklerden yayıldığına dair henüz net bir kanıt yok. Ama insanlardan insanlara bulaştığı su götürmez bir gerçek.

Bu yüzden markete giderken dokunduğunuz gıdalardan önce yaklaştığınız insanlardan korkmalısınız.

Online alışveriş yaptıysanız gelen görevliden ürünleri teslim alırken elden almamaya ve aranızda mesafe bırakmaya özen gösterin.

Markete gidip alışveriş yapıyorsanız da her kişiyle aranızda en az bir market arabası kadar boşluk bırakmaya ve kasiyere yaklaşmamaya özen gösterin.

Ödeme sırasında mümkün olduğunca temassız ödeme yöntemlerinden yararlanın ve nakit alışverişinizi azaltın.

3- Market alışverişinizi yaparken kullandığınız sepetin kollarını ıslak mendil ya da kolonya ile silin.

Alışverişinizde kullanacağınız market arabası ya da sepetin kollarını dezenfekte etmeyi unutmayın.

4- Maske ve eldivenleri yerinde kullanın, kısıtlı durumlarda önceliği sağlık çalışanları ve hastalara verin.

Dünya Sağlık Örgütü'nün uyarılarını dikkate alacak olursak markete gittiğinizde eldiven ya da maske takmanız öncelikleriniz arasında değil.

Çünkü bazı insanlar eldiven ve maske taktıklarında kendilerini daha güvende hissettikleri için ellerini yüzüne sürebiliyor. Halbuki dışarı çıktığınızda hiçbir şekilde elinizi yüzünüze ya da maskeniz varsa maskenize sürmemeniz gerekiyor.

Maske ve eldivenin gereksiz kullanımının bir diğer dezavantajı da, kaynak yetersizliği.Özellikle maskelerin az bulunduğu yerlerde, önceliği hastalarla yakın temasta olan sağlık görevlilerine vermeniz gerekir.

Konuyu yanlış anlamamanız için özellikle vurgulayalım: Maske ve eldiveni hiçbir yerde takmayın demiyoruz. Eğer toplu taşımaya biniyorsanız ya da bir kalabalığa girmek zorundaysanız takın. 

Ama sosyal mesafeyi ayarlayabileceğiniz alanlarda maske ve eldiven olmasa da olur. Böyle alanlarda dezenfektan görevi yapacak bir alkollü mendilin yanınızda olması daha çok iş görür.

5- Almayacağınız ürüne dokunmayın.

Market alışverişinizde minimum seviyede temasta bulunun. Satın alacağınız ürün dışında bir şeylere dokunmadan hızlıca ilerleyin.

Manav ve şarküteri bölümlerinde de, güvenlik önlemlerini almış görevliden yardım isteyin. Bu sayede ne siz ne de bir başkası, açık ürünlere dokunmamış olur.

6- Aldığınız ürünleri doğrudan dolaba koymayın.

Eve gelen/getirdiğiniz ürünleri öncelikle dezenfekte edin sonra da dolaplara yerleştirin.

Bizim bu konudaki önerimiz, online teslim aldığınız ya da kendi getirdiğiniz ürünleri öncelikle balkona bırakmanız.

Balkona bıraktıktan sonra siz elinizi yüzünüzü yıkayın ve boğazınızı temizleyin.

Kendi temizliğinizi yaptıktan sonra ürünleri poşetinden ayırın. Alışverişte kullandığınız poşet plastikse doğrudan çöpe atın. Bez çantaysa da doğrudan makinede yıkayın.

Virüsün karton ve plastik üzerinde de barındığını göz önünde bulundurarak aldığınız paketli ürünleri sirkeli su ya da alkol ile dezenfekte edin.

Satın aldığınız sebze ve meyveleri de 20 sn. boyunca su ile yıkayın. Sadece su ile yıkamanız, mikropları arındırmak için yeterli, sabunla yıkamanıza gerek yok!

Bu aktardığımız bilgiler dahilinde hareket ederseniz güvenli bir şekilde market alışverişinizi yapabilirsiniz.

Unutmayın, en önemli olan kurallar; dışarıda olabildiğince az kalmak, insanlarla mesafeyi ayarlamak, elleri yıkamak ve yüze dokunmamak.