Bebek odası dekorasyonu hakkında daha önce konuşmuştuk . Şimdi de bu durumu biraz daha derinleştiripi bebek odalarının düzeni hakkında konuşalım. Küçük evlerde bebek odasını nasıl yerleştirmeniz gerektinden dolap düzenine kadar birçok detay hakkında bilgi verelim.
Hazırsanız başlayalım.
Öncelik Beşiğin!
Bebek odası için isterseniz ayrı bir oda ayırmış olun isterseniz de yatak odanızın bir bölümü bebek odanız olsun. Durum nasıl olursa olsun değişmeyen bir şey var: Minimal beşik seçmek.
Bebeğinizin geçici bir süre içinde yaşayacağı beşiği seçerken alan olarak çok yer kaplamayan bir boyutta seçim yapmanız, inanın çok işinize yarar!
Yatak odanızın bir bölümü, bebek odası olacaksa;
Durum böyleyse alanı olabildiğince idareli kullanmalısınız. Odanız küçükse hele!
Her köşenin bile değerli olduğu bu durumda, seçeceğiniz beşiği kıvrımlı formlarda seçerseniz kullanılmayacak alanları da kullanılabilir hale getirebilirsiniz.
Gömme dolap içi beşik fikrini de düşünebilirsiniz. Odanızın bir bölmünde bırakılan anlamsız boşluk, belki de bebeğinizin beşiği içindir.
Bebeğinizin odası sizin yatak odanız olsa bile ona ait alanı farklılaştırmayı unutmayın. Bunun için bir duvarı ona ayırmanız yeterli.
Bebek odası için ayrı bir odanız varsa;
Bebeğiniz için ayrı bir oda hazırlamak istiyorsanız demirbaşları sayalım: Beşik -tabi ki-, şifonyer -çok amaçlı olanlarından- ve emzirme anlarında sizi rahata erdirecek bir sandalye.
Özellikle gece saatlerinde siz de uykulu olacağınız için bebeğinizi emzirmeye geldiğinizde rahat edeceğiniz bir sandalye tercih etmelisiniz. Bu konuda genel olarak sallanan sandalyeler önerilir ama bize kalırsa oldukça konforlu bir berjer daha çok iş görür.
Bebek odası için demirbaşları seçtikten sonra her şeyin birbirine yakın olmasını sağlayın.
Çünkü bu odada her dakika bir hareket bekleyebilir sizi. Bir bakarsınız miniğiniz kusmuş üstünü değiştirmeniz lazım, bir bakarsınız acıkmış emzirmeniz lazım, bir de bakarsınız muhteşem boşaltım saati gelmiş!
Kapaksız dolap in, kapaklı dolap out!
O elbise dolabıyla o kadar haşır neşir olacaksınız ki en pratik şekilde ulaşmak için kapaklar çoğu zaman kapatılmayacak bile.
Bu yüzden bebeğiniz için seçeceğiniz giysi dolabını ya kapaksız bir şekilde yaptırıp perdeyle gizleyin ya da daha işlevsel olabilecek sürgü kapaklara yönelin.
Giysi dolabından bahsetmişken biraz da dolap düzenlerinden bahsedelim.
Şifonyer mi, Büyük Dolap mı?
Odanızda sınırlı yer varsa bebeğiniz için büyük bir giysi dolabı yerine işlevsel bir şifonyeri tercih edin.
Şifonyerin üst bölümünde bebeğinizin altını değiştirmeniz için minik bir yatak bulunsun. Alt bölümleri de olabildiğince fazla çekmeceli olsun.
Şifonyerinizi düzenlerken o minik kıyafetleri üst çekmecelere yerleştirin alt çekmecelere de bebeğinizin bezlerini dizin.
Şifonyeriniz yerden yüksek, ayaklı modellerdense daha şanslısınız! Altta kalan boşluklara hasır sepetleri koyun ve alternatif depolama alanı yaratın.
Dolap Düzeni Nasıl Olmalı!
Şifonyer yerine büyük bir elbise dolabı tercih ettiyseniz, işinizi kolaylaştırmak için olabildiğince düzenli olmalısınız.
Bebeğiniz için seçtiğiniz dolabın maksimum depolama alanı olmasına da dikkat etmelisiniz. Hem çekmece hem askı olarak kullanabileceğiniz alanların çokluğuna göre bir seçim yapmalısınız.
Çok kullanılanlar öne, diğerleri arkaya!
Dolabınızı düzenlerken sık giydireceğiniz parçaları ön raflara alıp, daha nadir giydireceklerinizi geri planda tutmalısınız. Tabi geri planda derken sakın üst üste yığınlar yapmayın!
Dolap düzeninizde her parçayı görebilecek şekilde bir yerleştirme yapmaya özen gösterin!
Askı raflarını ikileyin!
Bebeğinizin giysi dolabında alternatif alan yaratmak için askı raflarını ikili bir şekilde yerleştirebilirsiniz.
Kapak içlerini de kullanın!
Seçtiğiniz dolap kapaklıysa daha önce de dediğimiz gibi bu kapaklar pek kapanmayacağı için kapak içlerini de kullanın. Kapak içi raflar ve askı organizerler, bu konuda size çok yardımcı olur.
Elbiseleri yaş gruplarına göre ayırın!
Biliyorsunuz ki miniğinizin elbiseleri sadece sizin aldıklarınızla sınırlı olmayacak! Gelen hediyelerle birlikte kabarık bir dolabınız olacağı için, elbiseleri yerleştirirken yaş gruplarına göre bir dağılım yapmak size ileri vadede kolaylık sağlar.
Kapı arkaları da boş kalmasın!
Ivır zıvır derken o kadar çok, küçük eşyanız olacak ki... Bu yüzden onları sokuşturabileceğiniz her alan kıymetli olacak!
Tıpkı kapak içlerinde size yardımcı olacak askı organizerler, kapı arkalarında da yine çok iş üstlenir.
Bu organizerlere bebeğinizin çoraplarını, berelerini, eldivenlerini ya da başka parçalarını kolaylıkla yerleştirebilirsiniz.
Duvar rafları, oyuncak vitrini!
Bebeğiniz oyuncaklarla oynayacak yaşta olmasa bile, yaşadığı alanın keyifli olması gerekir.
Bu yüzden odaya renk katacak bir kaç oyuncak fena olmaz. Bu oyuncakların sizin ayak altınızdan kalkması için de duvar rafları biçilmiş kaftan!
Delikli panolar aslında alternatif askılar!
Delikli panoları bebeğinizin odasında isterseniz dekoratif olarak kullanın isterseniz de günlük giydireceğiniz elbiselerin alternatif askısı olarak!
Bizden fikirler şimdilik bu kadar. Siz de bizimle bu konuda tecrübe ve fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.