Her şeyin eskidiği zamana karşı koyamadığı noktada mobilyalar nasıl karşı koyabilsin ki? Yıllardır kullandığınız o en sevdiğiniz mobilyaların zamana direnememesi sizi üzüyorsa ya da eskiden o çok beğenerek satın aldığınız mobilyalardan artık sıkıldıysanız ve mobilyaların rengi size aradığınız o canlılığı vermiyorsa o zaman renklerini değiştirin.

 Mobilyalarınızı boyayarak içinde bulunduğunuz ruh halini katabilirsiniz ya da modayı yansıtan vurgular yapabilirsiniz. Yeni bir mobilya almak ve dekorasyonu yeniden baştan yaratmak oldukça masraflı geliyor ve gözünüzde büyüyorsa o süreç mobilyaları boyama fikri gayet şık bir hareket. Eğer boş bir hafta sonunuz varsa ve rutine bağlamış aktivitelerden sıkıldıysanız yeni hobi edinmenin tam vakti, yaratıcılığınızı özgürce sergilemeniz için iyi fırsat. Mobilya boyamak için belli başlı bir eğitim sürecine veya yetenekli olmana gerek yok, boş vaktin varsa ve mobilya boyamaya dair kilit noktaları biliyorsan birkaç taktikle güzel bir çıkarabilirsin. İhtiyacınız olan tek şey biraz zaman ve doğru boyalar…

Mobilya Nasıl Boyanır? Hata Yapmanızı Engelleyecek 6 ipucu

Boyama yapmaya başlamadan önce yerine getirilmesi gereken görevler

Mobilyalarınızı, duvarınızı, tavanınızı ve hatta zemininizi boyamaya karar verdiyseniz sıra geldi bu işlemi yapmadan önce almanız gereken birkaç tedbire. 

Boyama yapılacak alanın pencereleri açılmalı ve temiz havanın içeriye girmesine izin verilmeli, mekânın içi yeteri kadar havalandırıldıktan sonra mobilyalar, boyama yapılacak alana taşınmalı. Tabi ki mobilyaların iskelet halinde taşınması daha sağlıklı, çünkü boyanın başarılı şekilde uygulanması için çekmece, dolap kapağı artık ne varsa hepsinin sökülmesi ve boyamaya hazır hale getirilmesi gerekiyor. Ayrıca mobilya yapılacak alana bir örtü veya gazete parçaları sermeyi ihmal etmeyin, mobilyalar boyanırken boya etrafa sıçrayabilir ve temizliği güç olabilir. Mekânda yapılan bu hazırlığın ardından siz de boyama işlemine hazırlanın. O çok sevdiğiniz kazağınızı çıkartın, çünkü üzerine boya bulaşabilir onun yerine eski, gözden çıkardığınız bir kıyafetinizi ya da boyama tulumu giyin. Eldiven takmayı ihmal etmeyin, boya teninize değmesin, özellikle cildi hassas olan insanlar eldiven takmaya gereken özeni göstermeli. Ayrıca kokuya karşı duyarlıysanız pencereleriniz sürekli açık kalsın ve bir ağız bandı yardımıyla ağız-burun bölgenizi kapatın. 

Mekân havalandırıldı ve boyama yapmaya elverişli hale getirildi, siz de hazırlandınız o zaman sıra geldi boyanacak mobilyaları hazır hale getirmeye. Mobilyalarınızın çıkartılabilir olmasına dikkat ederek şifonyer veya dolap gibi mobilyaları boyayacaksanız öncelikle kulplarına kadar her şeyi sökün. Ardından deterjanlı bezle mobilyanın içini dışını temizce silin. Temizlik aşaması oldukça önemli, tek bir toz zerresi, yağ kalıntısı kalmamasına dikkat edin, çünkü boyama işlemi sırasında boyanın daha etkin olabilmesi için mobilyanın temizliği şart. Mobilyalarınızda yılların yaşanmışlığına dair bir açıklık veya delikler varsa onların içini ahşap macun ile doldurun. Dolgu yaparken oluşabilecek fazlalıkları ise kazıyın ve kurumaya bırakın. 

English home, Kendin Yap

Mobilya Nasıl Boyanır? Hata Yapmanızı Engelleyecek 6 ipucu

Şimdi sıra geldi zımparalama işlemine

Mobilyanın parlak ve boyalı yüzeyini zımpara işleminden geçirin. Çünkü boya üzerine boya yapılmaz, yapılsa da güzel bir görüntü sunmaz, o yüzden zımparalama işlemi şart. 

Zımparalama yapılacağı zaman öncesinde o eski ve delikli yüzeylere uygulanan ahşap macunun tüm yüzeyle eşit hale gelmesine dikkat edin. Ahşap macunla doldurulan alan dâhil her yer zımparalanmalı ve düz, boyanmaya hazır hale getirilmeli. Zımparalama işleminin ardından boyalı ve kaplamalı yüzeylerin eşitlendiğinden emin olun, çünkü boyanın tutmasını engelleyecek herhangi bir kalıntı olmaması gerekiyor. 

Mobilya Nasıl Boyanır? Hata Yapmanızı Engelleyecek 6 ipucu

Astar boya çekilme aşaması

Boyanın uzun yıllar kullanılması fikrinden yola çıkarak ilk gün ki gibi yeni görünmesi amaçlanarak yapılır. Bir diğer yararlı yanı ise astar boya ilk boyanın renginin kapanmasını sağlar. Fırça ve ruloyla mobilyanıza bir kat astar çekin. Astar çekilmesinin ardından yapılacak boyama işleminde boyanın daha çabuk şekilde tutması sağlanır. Öncesinde astar uygulandığı için boya kolayca yüzeye tutunur ve herhangi bir ekstra kat geçmeye gerek kalmaz. Ve dışarıdan gelebilecek darbeler karşısında etkisini göstererek kolayca çıkmaz. Astarı kuruttuktan sonra da ince zımparayla üzerinden geçebilirsiniz, bu daha iyi görünüm için önemli.

Mobilya Nasıl Boyanır? Hata Yapmanızı Engelleyecek 6 ipucu

Boyama aşaması 

Astar yapıldıktan sonra astar çekilen alanın kuruması gerekiyor, bu alanı kurumaya bırakıyoruz ve tam olarak kuruduktan sonra boyama işlemine geçiyoruz. Fırça yardımıyla ya da güzel bir ruloyla mobilyanıza istediğiniz renk üzerinden bir kat boya sürün. Seçtiğiniz boyanın suya karşı dayanıklı yani akrilik boya ya da sentetik boya olması gerekiyor. Ne kadar dayanıklı boya seçimi yaparsanız o kadar uzun yıllar verim alabileceğiniz mobilyalarınız olur. Ayrıca kaliteli boya seçimi kaliteli görünümü de tetikliyor haliyle boya tercihi yaparken en iyi olana yönelin. 

Boyayı hazırlarken boya kutusu üzerinde yazılanlara da harfiyen dikkat edilmesi gerekiyor. Mesela inceltmenin yapılabilmesi için kutu üzerinde yazılan yönergeye göre gitmek daha mantıklı, bu sayede mobilya eşit boyanmış olur. Boyamaya geçmeden önce boyanın işleme hazır olduğundan emin olun, iyice inceltme yapılabiliyor mu test edin, bunu anlamanın en kısa yolu ruloya aldığınız boya direk akıyorsa inceltme başarılı olmuş demektir. Ancak akışkanlığı yavaşsa ve kesik kesik akıyorsa boya daha inceltme ihtiyacı duyuyor. 

Mobilya Nasıl Boyanır? Hata Yapmanızı Engelleyecek 6 ipucu

Boyamada kullanılacak ürünler kaliteli olsun

Boya yaparken kaliteli bir rulo fırça ya da sıradan fırça kullanın. Çünkü fırçayı ucuza getireyim derken kaliteli boyanın seviyesini düşürebilirsiniz. Boya kadar fırçanın da kaliteli olması gerekiyor. Fırça seçimiyle boya seçimi birbirine paralel olmalı, su bazlı bir boya tercih ediliyorsa kıllı, dayanıklı fırça kullanılmalı. Bu sayede boyaya daha kolay adapte olur ve boyanın dayanıklılığı karşısında zorlanmaz. Boyayı emmez ve boyanın seri şekilde yapılmasını sağlar. Ve boyandıktan sonra oluşma ihtimalinden korkulan fırça izleri görülmez. Doğal kılı fırçalar kullanın, bu sayede boyama işleminiz daha pratik olur ve işkenceye dönmez. 

Aslında en akıllıca seçim rulo fırça, rulo fırça eşit şekilde ve iz bırakmadan boyama yapar. Mobilya boyama yapıldıktan sonra boyanan ürünün kurumasını bekleyin, kuruma süresi mobilyadan mobilyaya farklılık gösterse de ilk etap boyama işleminin kuruması 24 saattir, bu süre zarfı geçmeden aceleci davranmayın ve boyanın iyice kuruduğundan emin olun. İkinci kata geldiğinde artık boyamadan istediğiniz verimi aldığınızı göreceksiniz, çünkü ilk kat boyama oldukça yavan durur ve sadece yüzeyi kapatmaya yönelik işlem görür. Ama ikinci boyama daha kusursuz bir hat meydana getirir. Bütün boyama işlemlerinin süresi farklı ama yine de ilk boyamadaki gibi 24 saat geçmesi beklenmiyor, boyanın kalitesine, yağlılığına bağlı olarak 6-7 saat içerisinde kuruyor. İkinci ve hatta üçüncü kat boyama işlemi mobilyanızı daha güzel gösterecek ve sanki profesyonel ellerde şekillenmiş izlenimi yaratacak. Oysaki siz kırma, dökme ve pahalı masraflar altına girmeden kendi boyanızı kendiniz boyayacak ve eşyalarınızı değiştirmiş olacaksınız.

Mobilya Nasıl Boyanır? Hata Yapmanızı Engelleyecek 6 ipucu

Son işlem: vernikleme

Mobilyayı boyayıp kuruttuktan sonra geriye sadece vernikleme işlemi kalıyor. Vernik seçimi yapılırken boyanın yapısıyla aynı olan vernik kullanmaya özen gösterilmeli. Vernik için harcanan para masraf değil tam tersine mobilyanızdan almak istediğiniz enerjiyi vermesi açısından oldukça gerekli bir işlem, o yüzden verniğe ödediğiniz paraya acımayın.

Boya ve fırça ne kadar kaliteli olursa olsun vernikleme işlemi kalitesiz olduğu takdirde mobilyalarınız eski gibi görünür, çirkin bir görüntü ortaya çıkar. Mobilyanın dayanıklı olması içinde verniklemenin önemi büyük… Dışarıdan gelebilecek her türlü darbeye, aşınmaya karşı dayanıklı olması için vernikleme yapılmalı. Yani mobilyaların ve özellikle ahşap yüzeylerin çizilmelere, neme, kimyasal etkilere karşı koyabilmesi için verniklemeye gereken hassasiyet gösterilmeli. 

Mobilya Nasıl Boyanır? Hata Yapmanızı Engelleyecek 6 ipucu

Mobilyalarınızı sprey boyayla da boyayabilirsiniz

Fırça ya da ruloyla boyamak yerine sprey boyayla da mobilyalarınızı boyayabilirsiniz. Sprey boya ile mobilya boyama işlemi daha zahmetsiz ve pratik olur. Ancak tabi ki küçük alanların sprey boyayla boyanması daha mantıklı, çünkü geniş alanlar için sprey boya seçimi bayağı maliyetli olabilir. 

Benzer Konular