Çocuklar masum ve savunmasız, onların bakımı ve güvenliği siz ebeveynlerine ait. Çocuk sahibi olmaya karar verdiğinizde ya da yeni bir çocukla birlikte birtakım sorumluluklarda sizi bekliyor. Çocukla birlikte hayatınız, yıllardır süregelen alışkanlıklarınız değişecek, tabi ki hayatınızın değiştiği noktada dekorasyonunuzun değişmesi kaçınılmaz. Ki zaten nasıl bir dekorasyon yaparsanız yapın, çocuklarınız evi kendi isteklerine göre şekillendirecekler. Buradaki amaç, çocuğunuzun güvenliğini tehlikeye atan dekorasyon öğelerinin düzenlenmesine yardımcı olmak… 

Çocuklar küçük birer kaşif oldukları için dur durak bilmeden araştırma yaparlar, her zaman yeni bir şeyler öğrenmek isterler. Bu yüzden dekorasyonunuzu çocuğunuza göre şekillendirin. Kesici, delici, kırılacak ve bilumum çocuğunuza zarar verdiğini düşündüğünüz eşyalarınızı çocuğunuzun erişemeyeceği yükseklikte muhafaza edin. Çocuğun yaşam alanı derken sadece çocuğunuzun odasıyla kısıtlı bir alan aklınıza gelmesin, sadece onların odası değil, salonu, mutfağı hatta lavaboyu bile çocuğunuzun güvenliği ölçüsünde şekillendirmeniz gerekiyor. Artık evde küçük tatlı bir yaramazın olduğunu unutmayın. 

11 Adımda Dekorasyonunuzu Çocuğunuza Göre Şekillendirin

Estetik ve fonksiyonel mobilyalar tercih edin

Satın aldığınız mobilyalar dayanıklı ve fonksiyonel olsun. Deri mobilyalar kullanabilirsiniz, çünkü deri mobilyaların modası hiçbir zaman geçmez ve eskimez. Alacağınız mobilyaların temizlenebilir olmasına özen gösterin. Hatta kir tutmayan özellikli mobilyalar, halılar satın alın. 

Mobilyalarınızın renkleri ise koyu tonlarda olsun, mesela kahverengi ya da siyah gibi... Koyu renk mobilyalar sayesinde kir belli olmaz ve sildiğinizde açık renkli mobilyalara nazaran daha çabuk sonuç alırsınız. Çünkü çocuklar biraz dikkatsiz olabiliyor ve çabuk kirletiyorlar.

Keskin kenarlı mobilyalardan uzak durun

Mobilya ve aksesuarlarınız tehlike arz edecek forma sahip olmasın. Yani satın alacağınız mobilyaların kenarlarının keskin olmamasına dikkat edin. Çocuğunuz sürekli koşacağı için kenarları keskin bir sehpaya çarpıp herhangi bir kazaya davetiye çıkarabilir. Bu yüzden mobilyalarınızda oval formlar tercih edin. Kristallerinizi, cam vazolarınızı ise çocuğunuzun ulaşamayacağı yükseklikte sergileyin. 

Ayrıca mesleğiniz itibariyle göz önünde olan işler yapıyorsanız bunu çocuğunuzun dikkatini çekmeden yapmaya çalışın. Çocuğunuza öyle alanlar yaratın ki sizin yaptığınız işe dokunmak istemesin. Mesela odasına küçük bir basket potası yerleştirebilirsiniz, bu sayede sizin yaptığınız işleri kurcalamamış ve dikkatinizi dağıtmamış olur. 

Değiştirilebilir duvar kâğıtları kullanın

Mobilyalarınızı ve aksesuarlarınızı satın aldınız ve sıra geldi duvarlarınıza…

Duvarlarınızı çocuklarınıza uygun bir şekilde dekore edin. Çünkü her çocuk biraz ressamdır ve duvarlarınızı resim kâğıdı gibi kullanmaktan hiçbir zaman çekinmezler. Temizlenebilir ya da değiştirilebilir duvar kâğıtları kullanabilirsiniz. 

Hareketli formlara yönelin

Dekorasyonda desenli kumaşlardan yardım alabilirsiniz. Desenli kumaşlar sayesinde lekeler kolay kolay belli olmaz. Etnik kökenli, desenli kilim ve halılar ile dekorasyonunuzu zenginleştirebilirsiniz. 

Sadece ona ait alanlar olsun

Kırılacak eşyalarınızı kaldırdınız, çocuğunuzun emekleme ve yürüme döneminde ulaşabileceği yükseklikte bulunan rafları büyük oranda boşalttınız. İşte o boş alanlar ufaklığın köşesi olsun. Birkaç oyuncağını koyun, etiketler yapıştırın ya da oyuncağının olduğu rafları dekorasyonunuzla uyumlu renklere boyayın. Salondaki çekmecelerden birkaçı artık çocuğunuzun kontrolünde olsun. Bu sayede hem dekorasyonunuz renklenir hem de çocuğunuzun oyuncaklarından dolayı oluşan dağınıklık ortadan kalkar. 

Alternatif depolama seçenekleri üretin

Çocuklarla birlikte ayakaltında dolaşan oyuncaklara da alışın. Rengârenk oyuncaklar artık dekorasyonunuzun bir parçası. 

Çocuk bu dağıtmadan oynayamaz, o zaman sizde çocuğunuzu oyuncak zevkinden mahrum kalmasına izin vermeden dekorasyonunuzu buna uygun bir şekilde adapte edin. İstediğiniz kadar salondaki mutfaktaki oyuncakları toplayın ve odasına götürün birkaç dakika sonra o oyuncakları yine salonda göreceksiniz. Bu kaçınılmaz son o yüzden salon ve oturma odanızda sele ve sepetler kullanın, oyuncakları bu sepetlere koyun. Ya da rengârenk kutular ve sandıklar satın alın, bunu yaparken dekorasyonunuzu da göz önünde bulundurun. Mesela rustik stil bir dekorasyon için ahşap sandık güzel bir fikir olabilir.

Çocuğunuza uygun mobilyalar satın alın

Evinizi bir de çocuğunuzun gözüyle görmeyi deneyin, o zaman yaptığınız dekorasyonun ne denli doğru olduğunu göreceksiniz. Yapacağınız dekorasyon sadece sizin zevkiniz doğrultusunda şekillenmemeli, çocuğunuz içinde uygun işlevselliğe sahip olmalı. 

Çocuğunuz da artık bu evin bir ferdi ve yüksek mobilyalar, yemek masaları onun için pek de kullanışlı değil. Bu yüzden sizin sandalyelerinizin yanına çocuğunuzun sevdiği renkte sandalyeler alın. Onun rahatça oturabileceği minderler temin edin. Çocuğunuz yerde oturmayı, emeklemeyi hatta yuvarlanmayı sevdiği için halılarınızın ve zemininizin daha temiz olmasına özen gösterin. 

Çocukların taklit yetenekleri çok güçlü ve bizleri taklit etmek onların en zevkli oyunları arasında yer alıyor. Yetişkinler gibi hareket etmek, yaşamak onların hayat tarzının bir parçası olduğu için çocuğunuza uygun mobilyalar alabilirsiniz, eminim ki minik mobilya ve aksesuarları çocuğunuz çok sevecek. Oturma odanızın boş kısmına çocuğunuza uygun minderler, puflar, sandalye ve masalar satın alabilirsiniz, bu alan artık çocuğunuzun yeni evi. Bu alanda sizi konuk etmek isteyecek, sizinle birlikte vakit geçirmek isteyecek, tüm bu faktörleri benimseyin ve önemseyin.

Bir küçük çadır meselesi

Eve geldiniz ve minderlerden yapılan çadırla karşılaştınız, şüphesiz çadır kurmak çocukların en sevdiği aktivitelerden biri. O yüzden çocuğunuzun odasına ya da oturma odanızın uygun bir köşesine çocuğunuzun rahatça oynaması için çadır kurabilirsiniz. Hem artık dekorasyonunuza göre çadırlar mevcut, farklı renk ve formdaki çadır salonunuza şık bir görünüm katacak. 

Raflarınızda çocuğunuza da yer açın

Çocuğunuzunda her insan gibi temel ihtiyaçları var ve bunların giderilmesi gerekiyor, bunu aklınızdan çıkarmayın. Diş fırçalama, bedensel temizlik ve lavabo alışkanlığı edindirdikten sonra çocuğunuzun tüm bunları rahatça yapmasını sağlamak için dekorasyonunuzda düzenlemeler yapın. 

Banyoya çocuğunuza uygun bir klozet yaptırabilirsiniz ya da banyonuz genişse farklı bir ünite kurararak çocuğunuzunda rahatlıkla aynaya ulaşmasını, dişlerini fırçalamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca evin her yerinde çocuğunuza ait raflar bulundurun. Küçük ya da büyük alanlar sayesinde çocuğunuzun eşyalarını, oyuncaklarını rahatlıkla kaldırabilirsiniz ve evin bütünsel görüntüsünü koruyabilirsiniz.   

Her yerde oyuncak var, yerlerde oyuncaklar...

Yıllardır hayalini kurduğunuz dekorasyonu yapmak için fırsat doğdu ya da yeni yeni süsleme öğeleriyle dekorasyonunuza hareket katacaksınız. Bir yandan da küçük şirin bir afacan var ve ona uygun bir şekillendirme yapmanız da gerekiyor. Hem kaliteli hem de çocuk dostu bir dekorasyonun nasıl yapılabileceğini düşünüyorsunuz.

Çocuğunuza uygun ve aynı zamanda da işlevsel, zarif bir dekorasyon yapabilirsiniz. Çocuğunuzun bir sürü oyuncağı olduğunu göz önünde bulundurarak, çocuğunuza aldığınız yatağın depolama özelliğinin olmasına dikkat edin. Alacağınız yatak hem çocuğunuzun eşyalarını ve oyuncaklarını rahat bir şekilde saklayabileceğiniz bir alan olsun hem de çocuğunuzun iyi bir uyku alması için konforlu bir yatak…

Çocuk Odası, Siyah ve beyaz çocuk odası, Zigzak desen