Dekorasyon 101: Gri Rengi Tercih Etmeniz için 8 Sebep

İyi bir dekorasyon büyük bir özveri ve emeğin izlerini barındırır. Her ne kadar cazip olsa da içine girildikçe ince bir işçilik ve sabırlı bir planlama sürecinin bizi beklediği görülür. Çünkü dekorasyon yapılırken estetik kaygı kadar fonksiyonelliğinde ön planda tutulması gerekiyor, bu yüzden uyumun yakalanması biraz zahmetli.

Tavan, zemin, duvar derken tüm bu öğelerde bütünü korumak ve belirlenen çizginin dışına çıkmamak esas olan… Tavanın beyaz renkle boyanmış olması, duvarların dekorasyona uygun bir şekilde kaplatılması, aksesuar seçimi, mobilya tercihi derken bir sürü ayrıntı oluştu bile. Bu yüzden bu dekorasyon sürecinin zorluklarını hafifleten çözümler bulunması gerekiyor. Mesela dekorasyon için belirlenen renklerin uygun bir şekilde kullanılması kısa yoldan çözüme kavuşturabilir. Nötr renkler dekorasyonda karmaşa ortamını yatıştırmak için başarılı bir rol üstleniyor, özellikle de gri...

Gri dekorasyonunuza uyum sağlar ve göze batmaz. Dekorasyon ister avangart stilde olsun ister çağdaş stil hiç fark etmez bütün tarzlara eşlik eder. Çizginiz gri olsun ve bu rotayı takip edin. 

Dekorasyon 101:  Gri Rengi Tercih Etmeniz için 8 Sebep

Griyi kullanırken ölçülü olun

Dekorasyonda stres yaşamak istemiyorsanız dekorasyonunuzu griyle tamamlayın. Sıradan bir kanepe bile grinin kullanıldığı ahenkte şık bir görünüme kavuşur. Gri, basit formda kullanıldığında diğer renk tonlarını eşitler. Kanepe demişken küçük bir püf nokta da verelim. Satın aldığınız kanepelerin kılıflarının değiştirilebilir olmasına dikkat edin. Değiştirilebilir kılıflar olsun ki daha kolay temizlensin. Ayrıca mevsim değişikliğine bağlı olarak yazın daha canlı, iç açan renkleri kışın ise daha koyu, sıcak renkleri kılıflarınızda kullanmak dekorasyonunuza zengin bir görünüm katar.

Salon ya da oturma odasını dekore ettikten sonra tasarıma griyi eklemek istediğinizde de bu rengi dengeli bir şekilde kullanın, örneğin shabby bir halıda ya da battaniyede griyi konuk edin, tabi ki griyi yoğun bir şekilde kullanmak istiyorsanız orası ayrı. 

Yeter ki griyi ön planda m yoksa geri planda tutmak istediğinize karar verin, gerisi kolayca gelecek.

Salon, Halı, Geometrik desen, Mermer, Mermer sehpa, Berjer, Gri

Dekorasyon 101:  Gri Rengi Tercih Etmeniz için 8 Sebep

Griyle dekorasyonunuza serbestlik katın

Gri ile dekorasyon yaparken adım adım ilerleyin. Stratejik düşünün ve griyi hangi materyalde kullanmanız gerektiğine karar verin.

Dekorasyonunuza serbestlik mi katmak istiyorsunuz ya da sade bir görünüm mü vermek istiyorsunuz ve bunu yaparken de grinin etkin bir şekilde belli olmasından rahatsızlık mı duyuyorsunuz? Griyi ön plana çıkarıp asıl rengi gizlemenize gerek yok. Griyi çok az bir şekilde kullanarak da vermek istediğiniz serbestliği verebilirsiniz. İsteğinize bağlı olarak soft bir görünüm elde edebileceğiniz gibi parlak bir görünüm oluşturacağinizi de bilin yeter.

Salon

Dekorasyon 101:  Gri Rengi Tercih Etmeniz için 8 Sebep

Bütünleyici bir renk

Ne tam siyah ne de tam beyaz bir renk... Siyahla beyazın karışımından oluşan gri, başka bir renk tonu içermediği için dekorasyonda çarpıcı bir etki yaratmaz. Bütün renklerin coşkusunu gri ile sakinleştirebilirsiniz. Mekanda kullanılan renklerde bütünleştirici görev üstlendiği için bu renk tercih sebebi. 

Gri, diğer renk tonlarını parlatır, ön plana çıkartır. Mavilerin, yeşillerin buluştuğu bir dekorasyonda aralarda kullanılan griler güzel bir yansıma yapar. Soğuk ya da sıcak hiç fark etmez bütün renk tonlarına adapte olan bu renk belki bir tık sıcak tonlarla çatışma yaşasa da sonunda muazzam bir uzlaşma olur. 

Oturma Odası

Dekorasyon 101:  Gri Rengi Tercih Etmeniz için 8 Sebep

Gri, ferah ve aydınlık bir ortam sunar

Griyi sadece dekorasyondaki renk tonlarını dengelemesi için değil aynı zamanda mekandaki ışığı dengelemesi içinde kullanabilirsiniz. Daha ferah bir görünüm elde etmek amacıyla kullanılan gri, size elverişli bir ortam sunacak. Özellikle dar ya da güneş görmeyen bir eviniz varsa griyi kullanarak sakin, dengeli bir görünüm kazandırabilirsiniz.

Gri nötr renk olmasından ötürü dekorasyonlarda fazlaca aranıyor. Griyle bütünleşebilecek renkleri düşünürken renk skalanızı geniş tutun. Çünkü mekana dinginlik veren bu renk oturma odası, salon başta olmak üzere tüm dekorasyon tarzları için uygun. Bir nevi “kendini ispatlıyor” da diyebiliriz. Geniş bir mekan mı yaratmak istiyorsunuz ya da dekorasyonda çok fazla renk mi kullandınız? O zaman bir koltuk takımında ya da şifonyerde grinin yumuşak bir geçiş yapmasına izin verin.

Berjer, Gri, Halı, Pembe, Perde, Salon, Sehpa

Dekorasyon 101:  Gri Rengi Tercih Etmeniz için 8 Sebep

Daha az risksiz bir renk

Eğer “gri” sizin renginizse oldukça şanslısınız. Gri dekorasyonunuz için biçilmiş kaftan, bu yüzden griyi cebinize koyun ve evinizi dekore etmeye öyle başlayın. Dekorasyonunuzun hakim rengi griyse şayet, bu rengi küçük küçük ama sık bir şekilde kullanın. Ayrıca biraz canlılık katması adına da diğer renk tonlarından yardım alın. Örneğin sarı kırlentler, pembe çiçekler veyahut kahverengi battaniye grinin baskın olduğu dekorasyona farklı bir dokunuş olur.

Halı, Ikea, Köşe koltuk, Salon, Sarı, Sehpa, Siyah, Tablo

Dekorasyon 101:  Gri Rengi Tercih Etmeniz için 8 Sebep

Her ortama ve renge kolaylıkla adapte olur

Gri, soğuk bir renk olarak algılanır ama sanılanın aksine ne soğuk ne sıcak bir renk. Çünkü gri, siyahla buluştuğunda siyaha, turuncuyla buluştuğunda turuncuya uyum sağlar. Bu yüzden dekorasyon için eşya seçiminde kontrolünüz dışında bir kaos ortamı oluşur ve dekorasyon öğeleri arasındaki denge birbirine karışırsa bu karışıklığı dengelemek için griyi kullanın.

Her açıdan bütün bir görüntü oluşturmak için renkler arasında belli bir bağın olması gerekiyor. Gri işte bu bağın en önemli öğesi… Grinin bu birleştirici etkisi sayesinde renkler eşitleniyor ve mekana dinamik, ferah bir görünüm kazandırılıyor.

Gri, Halı, Lambader, Oturma Odası, Tablo, Turuncu, Aydınlatma

Dekorasyon 101:  Gri Rengi Tercih Etmeniz için 8 Sebep

Nötr renk olduğu için sade bir görünüm verir.

Sofistike görünüm için griyi dekorasyonunuzda bulundurun. Örneğin mavi renk ile bir dekorasyon yapmak için kolları sıvadınız. 

Mavi, koyu ve yoğun bir renk olduğu için kafa karıştıran detaylar ortaya çıkar ve içinden çıkılmaz bir hal alır. Mavi rengin bu gösterişli formunu kırmak ve daha sade bir görünüm katmak için gri renk kullanabilirsiniz. Mavi yastıklarla, mavi renkteki mobilya ve aksesuarlar grinin yer verildiği bir tarzla birleştiğinde göz yormayan bir dekorasyon ortaya çıkar.

Oturma Odası, Gri, Tv ünitesi, Halı, Köşe koltuk

Dekorasyon 101:  Gri Rengi Tercih Etmeniz için 8 Sebep

Gri, her dönemde ve kumaş türünde kullanılabilir

Grinin kendine has bir havası var. O yüzden griyi servis ederken nasıl sergilemeniz gerektiğine iyi bir şekilde karar verin. Gri rengi sunarken ya yüceltin ya da arka planda kalmasını sağlayın. Yeri geldiğinde detaylarda bile kendini belli etsin yeri geldiğindeyse varlığı belli bile olmasın ama başarılı bir dinginlik kazandıran bir çizgisi olsun. 

Aynaların, tabloların işlemelerinde yer verin mesela griye ya da abartın bütün mobilyalarınız gri olsun mesela. Bu sayede daha göz yormayan bir tasarım ortaya çıkar. Gri rengi mobilyalarınızın kumaşlarında kullanabilirsiniz. Kapitone ya da düz çizgiler, keten, yünlü desenler ya da başka başka formlara sahip kumaşlar olabilir, yapısı hiç önemli değil, nasıl bir görsellik beklentiniz varsa o şekilde biçimlendirebilirsiniz.

Aydınlatma, Berjer, Gri, Halı, Ikea, Sehpa, Vintage