Gün geçmiyor ki hırsızlık haberlerinin olmadığı bir anımız olsun. Sürekli ev ve iş yerlerinin soyulması akıllara; alınan güvenlik önlemlerinin ne denli yeterli olduğu sorusunu getiriyor. Yeterince önlem almıyor muyuz, neyi eksik yapıyoruz ki bu kadar ciddi bir güvenlik zaafiyeti ortaya çıkıyor?
Genelde insanlar "bana bir şey olmaz, benim evime girecek hırsız daha dünyaya gelmedi" gibi cümleler kurarlar ve evlerinde/işyerlerinde güvenlik önlemi alma ihtiyacı hissetmezler. Ama birgün o beklemedikleri şey başlarına gelir. O yüzden daha iş işten geçmemişken önlem almalı ve evimizin güvenliğini üst seviyelere taşımalıyız.
Kapılarınızın ve pencerelerinizin sağlamlığından emin olun.
"Hırsıza kilit dayanmaz" demiş atalarımız. Bu sözden hareketle her zaman temkinli olun ve güvenliği elden bırakmayın. Evinizin tam korunaklı olduğundan emin olana dek elinizden geleni yapın. Evden çıkarken ya da gece yatarken kapı ve pencerelerinizin kapalı olduğundan emin olun. Özellikle yaz aylarında sıcaklardan ötürü pencereler açık uyuyoruz bu da hırsıza davetiye çıkarıyor. Güvenliğinizin her şeyden önemli olduğunu unutmayın ve koşullar ne olursa olsun, siz uyurken pencerelerinizin kapalı olmasına dikkat edin.
Eviniz ilk kattaysa daha fazla hassas davranın, kapı ve pencerelerinize fazladan sürgülükler yaptırın. Korkuluklarla da evinizin güvenliğini destekleyin.
Alarm taktırın
Hırsızlığa uğramak gibi bir talihsizlik yaşamamak için evinize alarm taktırın. Alarm bir lüks değil, son derece gerekli bir ihtiyaç...
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte her alanda olduğu gibi güvenlik sistemlerinin fonksiyonlarının arttırılması konusunda da umut vaat edici işler yapılıyor.
Evi hırsızlardan korumak için en iyi yollardan biri alarm taktırmak. Evet, evimiz güvenli bölgemiz ve kimsenin kişisel alanımızı işgal ederek canımızı, malımızı tehlikeye atmasına müsade etmemeliyiz. Bu yüzden masraftan kaçınmayın ve alarm sistemi taktırın. Çünkü sizin bugün pahalı diye taktırmadığınız alarm yüzünden birgün pişman olmanız işten bile değil. Maddi ve manevi kayıpların yaşanmaması için bu tarz önlemlerde harcanacak bütçeyi sorun etmeyin.
Konut sigortası yaptırın
Hırsızlık sonucu çalınan eşya ve belgeleriniz ile hırsız tarafından zarar gören evinizi güvence altına almak için konut sigortası yaptırın. Yıllık 150 Tl ücret ödeyerek yaptıracağınız bu sigorta ile evinizin ve ailenizin güvenliğini emniyet altına alın. Üstelik su basması da bu sigorta kapsamında değerlendirme altına alınıyor.
Güvenlik bilgilerinizi paylaşmayın
Evinize taktırdığınız güvenlik alarmlarınızın şifrelerini aile bireyleriniz dışında hiç kimseyle paylaşmayın. Özellikle dış mekanlarda arkadaşlarınıza kısık sesle bile bu bilgiyi vermeyin.
Dışarıdan yemek ya da başka bir şey söylediğinizde gelen kişiden kimlik ya da çalıştığı yere ait belge göstermesini talep edin. Aynı şekilde kendisini doğalgaz elemanı, kargocu ya da teknik ekip gibi tanıtarak evinize girmeye çalışan insanlara kimlik sorun. Şüphelendiğiniz kişi ya da kişilere kapıyı açmayın.
Uzaktan kumanda edilebilen ışıklar kullanın
Tatile ya da iş seyehatine çıkıyor ve uzun süre eve dönmemeyi planlıyorsanız evin güvenliğini sağlamayı ihmal etmeyin.
Hırsızlar sizin evinizi gözüne kestirdiyse yokluğunuzu fırsat bilip evinize girmek isteyecekler. Bu yüzden evde olmadığınızı belirten işaretler vermekten kaçının. Mesela odalarınızın tüm perdelerini sıkı sıkıya kapatmayın, bazı perdeleri sanki evdeymişsiniz gibi açık bırakın.
Siz yokken lambalarınızın belli aralıklarla yanmasını sağlayabilirsiniz. Nasıl mı? Uzaktan kumanda edilebilen aydınlatma sistemleri sayesinde. Sizin vereceğiniz komut ile belli aralıklarda aydınlatma sistemleriniz çalışır. Bu sayede hırsız sizin evde olduğunuzu düşünür ve girmeye cesaret edemez.
Teknolojik koruma kadar komsu desteği de önemli
Şehir dışına çıkmanız gerektiğinde güvendiğiniz bir dostunuzdan ya da komşunuzdan sizin yokluğunuzda evinizle ilgilenmesini isteyin. Sizin evde olmadığınız süre boyunca size gelecek posta, mektup, fatura gibi şeyleri posta kutunuzdan almasını söyleyin. Çünkü dolu bir posta kutusu hırsızın dikkatinden kaçmaz.
Ayrıca sosyal medya hesaplarınızı da özelleştirin ve sizi tanımayan insanların hakkınızdaki bilgilere erişimini engelleyin. Şehir dışına çıktığınıza ve evde olmayacağınıza dair paylaşımları sosyal medya hesabınızdan paylaşırken ölçülü olun, çok fazla detaya girmeyin. Bu sayede şehir dışına giderken evin boş olduğuna dair geride bir ipucu bırakmamış olursunuz.
Anahtarlarınızı bilindik yerlere koymayın
"Anahtarımı evde unutursam" ya da diğer aile bireyleri eve geldiğinde kapıda kalmasın düşüncesinden hareketle anahtarınızın bir yedeğini paspas altına, ayakkabı içine ya da elektrik kutusuna bırakmayı aklınızın ucundan bile geçirmeyin. Hırsızlar anahtarınızı eliyle koymuş gibi bulur ve hiç zorlanmadan elini kolunu sallayarak evinize girer.
Kapı ziline adınızı yazmaktan kaçının
Kapı ziline adınızı yazmayın. Siz yokken evinize gelen hırsız sizin adınızı kullanıp "bir yakınıyım" diyerek rahatlıkla apartmana girebilir. Bu yüzden kapı zillerine ad ve soyadınızın tamamını yazmak yerine baş harflerini yazın ya da numaralandırma yapın.
Evde ziynet eşyası bulundurmayın
Hırsızların dikkatini çekecek türden bir yaşamınız olduğunu gözler önüne sermeyin. Kullanmadığınız ziynet eşyalarınız ile para ve belgelerinizi evde saklamak yerine bankada muhafaza edin.
Ev tipi kasalar kullanın
Maddi ve manevi değeri bulunan eşyalarınızı halının altına, mutfak rafına saklamaktan vazgeçin. Bu değerli eşyalarınızı evinizde saklamak istiyorsanız ev tipi kasalar alın. Hırsızların açamayacağı ve kolay kolay evden çıkaramayacağı bu kasalar sayesinde gündelik hayatta kullanmadığınız eşya, para ve belgelerinizi muhafaza edin.
Dikkatli olun
Hırsız, hırsızlık yapacağı evi günler hatta haftalar öncesinden göz hapsine alır ve o evde kimler yaşıyor, kaçta eve girip çıkıyor gibi bilgileri toplamaya çalışır.
Evinizin çevresinde tanımadığınız birini görüyorsanız ve bu kişiyle bir kaç gündür çok sık karşılaşıyorsanız şüphelenin. Muhtemelen keşif yapıyor ve eviniz hakkında bilgi topluyor. O yüzden korktuğunuzu ve şüphelendiğinizi belli etmeden emniyet güçlerini arayın. Ve emniyet birimleri olay yerine gelene kadar hırsızı kuşkulandırıcı hareketler yapmayın, tehdit etmeyin, sükunetinizi koruyun.