Konmari metodu "Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle Topla Rahatla" kitabının yazarı, Marie Kondo'nun ortaya koyduğu bir teknik. Konmari metodunun özü, sahip olduklarımızın bize verdiği mutluluk duygusuna dayanıyor. Bu metoda göre evimizde sadece bize mutluluk veren şeyleri tutup kalan her şeyden vazgeçmeliyiz.
Söylemesi kolay, gerçekleştirmesi biraz zor. Her eşyayı ele alıp, "buna sahip olmak bana gerçekten mutluluk veriyor mu" diye kendimize sormamızı istiyor. Bu basit görünen prensip, aslında çok da önemli. Özellikle de dolabımızda kıyafetlerin ayıklanmasında uygulanırken. Çünkü bazen kıyafetlerle özel bir bağ kurup, kullanmasak da bir türlü onlardan vazgeçemeyebiliyoruz. (Çok pahalıydı aldım, gayet iyi durumda, belki 5 kilo verirsem giyerim veya özel bir günde giydim, anısı var gibi sebeplerle)
Kısacası Marie Kondo gereksiz parçalardan arınmanızı ve huzura kavuşmanızı öneriyor. Gerekli olanları da en düzenli şekilde depolamanız için size teknikler sunuyor.
Gelelim bu tekniklerin detaylarına...
Öncelikle bu metoda göre, düzenlerken oda bazlı değil, kategori bazlı düşünmeliyiz. Örneğin kıyafetler sadece giyinme dolabınızda değil, yatak altlarında, yüklüklerde, vestiyerlerde evin pek çok bölümüne dağılıyor. İlk kıyafet dolabınızla başlamanız daha kolay; çünkü kıyafetlere diğer eşyalardan daha az bağlanıyoruz. Sonrasında sıra kitaplarınızın, aksesuarlarınızın, anı diye sakladığınız objelerinizin, mutfağınızın vb. organizasyonuna geliyor.
Sakin, dinlendirici bir ev ruh halimizi de etkiliyor. Bunu yakalamak için de bu teknik çok faydalı. Bir cesaret deyip, bir gün oraları düzenleyeceğim demeden, her eşyayı elimize alıp, "bu acaba bana mutluluk veriyor mu?" diye sormaya başlayın!
Konmari metodu ile kıyafet dolabı düzenlerken en hayat kurtarıcı teknik, dikey katlama! Buna göre, dolapların içine yerleştirdiğimiz her şey, gözümüze görünmeli, kolayca erişebilir olmalı. Bu mucize katmala yöntemi ile çılgınca yerden tasarruf da sağlanıyor.
Konmari metodu ile kırışmadan her şeyi katlayabilirsiniz. T-shirtler, kazaklar, havlular, çoraplar, pantolonlar, etekler vb.
Katladıktan sonra ayakkabı kutuları veya ayırıcı kutular yardımı ile çekmecelerin içine kıyafetleri yerleştirebilirsiniz. Düzen sever bir insan için şiir gibi bir görüntü..
Çoraplar da iç içe geçirilip, çekmece içindeki kara boşluğa düşmesine izin verilmeden, görünür şekilde katlanmalı.
Kutucuklar ile ayrılarak, yer kazanılmış. Karışmadan tek çekmece içinde farklı sıralar oluşturmaya imkan sağlıyor.
Her şey görünür her şey erişilebilir! Konmari dikey katlama yöntemi ile düzenlenmiş bir dolap içi.
Kiler içleri ortalıkta görünmesin diye alışveriş sonrası elimize geçen her şeyi attığımız, genelde bir şeyi bulmanın zor olduğu yerler..
Havlu dolabı önce ayıklanmış, sonra düzenlenmiş. Eskiyenlere, kullanılmayanlara, karışıklık yapanlara elveda..
Ulaşılması zor havlular, dağınık dolaplar. Genelde sadece en üsttekilerin kullanıldığı düzen.
Konmari yöntemine göre askılara asılanlar sağa doğru kısalmalı. Bu daha ferah görünüm sağlıyor, pozitif bir his oluşturuyor. Fazlalıklardan kurtuldukça, sevdiğiniz şeyleri daha çok görüyor, bazen gözden kaçırabildiklerinizi kaçırmıyorsunuz. Bazen gerçekten az, daha çoktur. Sizin düzen fotoğraflarınızı da bekliyoruz!