Profesyonel üyemiz, Willow Mutfak'dan Namık Bey, kendi tecrübelerini bizlerle paylaşıyor.

1969 yılından bugüne mermer ve mutfak tezgahı imalatı yapmaktayız.
Granit ile Cimstone gerçekten mutfaklar için vazgeçilmezdir.
İkisininde öne çıkan yanları ve kusurları vardır.
Ancak bunları kıyasladığınızda kesinlikle cimstone yada daha doğrusu genel adı ile Quartz tezgahın çok daha sağlıklı, kullanışlı ve sağlam olduğunu söyleyebilirim.
Ancak işin bazı püf noktalarıda yok değil. Ne yazık ki herkes hakkını vererek cimstoneu işleyemiyor buda zaman içinde cimstone da sorun çıkar yanılgısına düşürüyor insanları.

Aslında burada size bir kaç markadan bahsetmek istiyorum.
Türkiyede ilk çıkan ürünler ürünün genel adıymış gibi anılır. Tüpgaz demez Aygaz deriz yada git bakkaldan sana yağ al. Cimstone da Türkiyede Quartz sektörüne ilk giren firma olduğundan ismi oldukça yerleşmiş durumda. Rakipleri yok değil ancak en çok cimstone tanınıyor.
Quartz taş üreticileri arasında
Cimstone (Yerli - İzmir)
Silestone (İspanya menşeli)
Belenco (Yerli - Manisa)
Calisco (Yerli - Manisa)
Tavsiye edebileceğim kaliteli ürünlerdir.

Fİyat olarak bir nebze de olsa uygun olan Calisco yeni kurulmuş bir firmadır ve ürünleri kesinlikle Cimstone veya diğer markalardan aşağı kalmamaktadır. Sadece renk seçeneği biraz az ve her geçen gün ürünler eklemekteler kartelalarına.
Ürünler hakkında detaylı bilgileri kendi sayfalarında veya bizim firma sayfamızda görebilirsiniz.

Gelelim granit ile aradaki farklara.
Her şeyden önce granit gözenekli yapısı sebebi ile bakteri barındırmaya müsait bir yapıdadır. Bu sebepledir ki biyolojik laboratuvar ortamlarında ilaç fabrikası steril odalarında kesinlikle granit kullanılmaz.
Avrupa da granit çocukların bulunduğu iç mekanlarda kullanılmaz (Kreş ve okul gibi)
Mutfak bakterilerin rahatça üreyebileceği bir ürün olan granitle birlikte bile düşünülmemelidir kanısındayım. Daha detaylı bilgiyi ancak sağlık sektöründen elde edebilirsiniz diye düşünüyorum.

Granitler dağlardan çıkarılma yöntemleri sebebi ile çatlak oluşumuna müsaittir buda tezgahınızın belli bir süre sonra çatlaya bilmesine olanak tanır ve hiç bir firma granite garanti vermemektedir. Quartz taşların hepsinde garanti kapsamı bulunmaktadır.

Granitlerde oranları değişmekle birlikte radon gazı salınımı vardır ki bu da insanda akciğer kanserine yol açma gibi endişeler var. Bu konudaki makalelere Türkiye ve Amerika sitelerinde rastlayabilirsiniz.

Doğal olan her şey sağlıklı değildir. Zehirli bir mantar da doğaldır. Yılan zehiri de doğaldır. O sebeple granit doğaldır, iyidir diye düşünmeyin.

Yorumlarda cimstone'un ısıya hassasiyeti vardır gibi yanlış bir tabir gördüm. Aksine ısıya oldukça dayanıklıdır. Hatta kızgın bir yağ tavasını granitin üzerine koyarsanız çatlaması muhtemeldir. Doğrusu her türlü tezgahta çok kızgın bir nesne tezgaha direk konulmamalıdır.

Ancak şunu da söylemek gerekir ki granit dış mekanlar için vazgeçilmezdir. Sağlam yapısı ile yüzyıllara hatta bin yıllara meydan okur. Ancak quartz tezgahlarda 15 yıl garanti veren firmalar dahi olduğunu göz önüne alırsanız bu ürününde belki 40-50 yıl sorunsuz kullanılabileceğini tahmin edebilirsiniz. Bu sebeple granit daha sağlam diye onu seçmek de sizin takdiriniz.

Sözün özü bana soranlara ben evimde quartz tezgah kullanıyorum diyorum.
Tecrübemi bilenler ikinci bir soru sormadan ürünü tercih ediyorlar.

Umarım yazdıklarımla size yardımcı olabilmişimdir.
Namık Kartal
Profesyonel üyemize soru sormak ve detaylı bilgi almak için bu linkten profiline gidebilirsiniz.