Renklerin hem fiziksel, hem de psikolojik etkileri senelerdir üzerinde çalışılıyor. Kendinizi rahat ve mutlu hissedebileceğiniz bir evi dekore ederken de, kullandığınız renkler çok büyük önem kazanıyor. 1600'lerden beri üzerinde çalışılan renk çarkı prensiplerini anladıktan sonra, evinizin renklerine karar vermek ve daha önce yaptığınız hatalar varsa, onları düzeltmek çok daha kolay..
1 / 11

Basit renk çarkı 12 renkten oluşuyor. Bu 12 renk ise üç kategoriye ayrılıyor.

Kaynak: Hgtv

2 / 11

Ana renkler : Kırmızı, Sarı ve Mavi

Kaynak: Hgtv

3 / 11

Ara renkler: Turuncu, Yeşil ve Mor

Kaynak: Hgtv

4 / 11

Üçüncül renkler: Ana ve ara rengin karışımlarıdır. Sarı- turuncu, kırmızı- turuncu, kırmızı- mor, mavi- mor, mavi- yeşil, sarı- yeşil.

Kaynak: Hgtv

5 / 11

Şimdi sıra renkleri evinizde kullanmanın 3 temel yolu..

  1. Monokromatik (Tek renkli):
Kaynak: Hgtv

6 / 11
  1. Monokromatik ( Tek renkli): Bu renk şeması, basitçe aynı rengin koyu ve açık tonlarının dekorda kullanılmasıdır. Tek renk şemasında gözünüz dekorda gezinirken renk geçişleri yumuşak olacağı için, huzur veren ve rahat bir renk şemasıdır.

7 / 11
  1. Yakın renkler ( Analog) : Basit renk çarkını önünüze aldığınızda, çarkta yanyana duran 2- 6 rengi kullanarak
Kaynak: Hgtv

8 / 11
  1. Yakın renkler: Resimde pembeden sarıya kadar olan renkler, renk çarkında birbirine yakın konumda. Renk geçişleri yine yumuşak olduğu için dinlendirici ve göz yormayan bir görünüm sağlar.
Kaynak: [Houzz]

9 / 11
  1. Bütünleyici renkler: Bu şemada, renk çarkında birbirinin ters kısmındaki renkler kullanılır.
Kaynak: Hgtv

10 / 11
  1. Bütünleyici renkler: Karşıt renkler arasında bir tezat oluşur, ancak bu tezat göze mantıklı geliyor. Enerjik ve ilginç bir görünüm elde etmek için çok uygundur.

11 / 11
  1. Bütünleyici renkler: Buna güzel bir örnek de yine bu resimde. Turuncu tonlarındaki ahşap mobilyalar lacivert ile renk çarkında karşı tarafta. Uyumlu bir görünüm oluşturmuş..