Yeni bir ev satın aldıysanız öncelikle hayırlı olsun diyelim. Hayatınızda kolaylık sağlayacak bir fırsata sahip olduğunuz için şanslısınız. Ama bu süreçte yapmanız gereken bazı şeyler de var! Onları ne kadar hızlı yaparsanız bu süreç daha güzel bir hale gelir!

Ne yapacağınızı bilmiyor olabilirsiniz ama merak etmeyin! Biz de zaten bu amaçla şimdi ki yazımızı hazırladık. Şimdi madde madde anlatacağız size!

Hadi başlayalım!

Yeni Ev Satın Alındığında Ne Yapılmalı? Nerelere Başvurulmalı?

Ev Satın Aldıktan Sonra Neler Yapılmalı?

Yeni evi satın alma faslında yapılacakları biz maddeler halinde açıklamak istedik. Çünkü o şekilde daha kolay anlaşıldığını düşünüyoruz. Bu maddeleri de şöyle yaptık:

  • Tapu Devir İşlemleri
  • Emlak Beyanname Bildirimi
  • İkametgah İşlemleri ve Abonelikler
  • Eksiklerin Tespiti ve Onarım

Şimdi bunları detaylıca açıklayalım size!

Tapu Devir İşlemleri

Satın aldığınız evi devralmadan önce evi satan kişinin E-devlet üzerinden taşınmaz satış bildiriminde bulunması gerekir. Oradan satış işlemleri için başvuru yapıldığında evin bağlı bulunduğu Tapu Müdürlüğü'nden kişi adına randevu oluşturulur. Randevu tarihi ve saatinde evi satan ve satın alacak kişi o Tapu Müdürlüğü'nde bulunarak devir işlemlerini yapar.

Tapu devir işlemlerinde evin satış tarihindeki rayiç bedeli üzerinden %4'lük tapu harcı belirlenir. Tapu harcının ödenmesinde yarısını satıcı yarısını da alıcı öder.

Emlak Beyanname Bildirimi

Emlak beyanname bildiriminin temel nedeni, ev sahibi olan kişinin emlak vergisinden kaçmasını önlemek. Bu sebeple bir ev satın aldığınızda, evi aldığınız yılın son gününe kadar tapu beyannamesi yapmanız gerekir. Örnek vermek gerekirse bugün itibari ile yani Eylül 2024 tarihinde ev sahibi oluyorsanız aynı yıl içinde Aralık ayının son gününe kadar bildirimde bulunmanız gerekir.

Emlak bildirimini geçtiğimiz yıllarda ilgili belediyeere şahsen başvuru yaparak gerçekleştirebiliyordunuz. Ama günümüz şartarında E-devlet üzerinden emlak beyannamesi yapabiliyorsunuz.

İkametgah İşlemleri ve Abonelikler

Tapu ve beyanname işlemleri tamamlandıktan sonra eğer satın aldığınız evde oturacaksanız ikametgah ve abonelik işlemlerini yapmanız gerekir. Evi kiraya verecekseniz de aynı işlemler kiracı tarafından yapılmalı!

İkametgah konusunda da adres değişiklik bildirimini yine E-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Su, doğal gaz ve elektrik abonelikleri için de yine E-devlet üzerinden yeni abonelik başvurusu yapmanız mümkün!

Eksiklerin Tespiti ve Onarım

Eksiklerin tespitinden kastımız eve yerleşmeden önce yapılması gereken küçük tadilatlar. Bunları eve yerleşmeden önce yapmanız gerekir ki evinize geçtiğinizde rahat bir şekilde yaşamanızı sağlamak.

Bu saydıklarımız dışında her evin kendine özel ihtiyaçları da olabilir. Bunları de doğru şekilde keşfedip hızlı sonuca ulaşmanız lazım!

Yapılacakları anlattık biz! Gerisi sizde!

Müstakil Ev, Çatı katı, Dubleks evler

Yeni Ev Satın Alındığında Ne Yapılmalı? Nerelere Başvurulmalı?

Pinlemek isteyenlere...