Tatil İçin Evde Yapılacak Hazırlıklar

Yıl boyunca biriken stresi atmak ve yenilenmek için tatile çıkmak en etkili yöntemlerden biridir. Tatilinizi keyifli geçirmek ise evden başlar. Tatil programınızı evinizde hazırlayıp gereken hazırlıkları en iyi şekilde yaparak tatil keyfinizi artırmak ve keyfinizi kaçıracak şeylere karşı önceden önlem almak mümkün.

Tatil İçin Evde Yapılacak Hazırlıklar

Tatil Planlaması

Tatile hazırlık tatil planlamasından başlar. İyi planlanmış bir tatil zamanınızı en değerli şekilde nasıl kullanacağınız ve gittiğiniz yerde katılım sağlamak istediğiniz aktiviteler açısından çok önemlidir. Yine tatile nereye gideceğinizi ve tatilde yapmak istediklerinizi tespit ettikten sonra fiyat araştırması yapmak size ekstra tasarruf sağlayabilir. 

Örneğin uçak bileti için Enuygun.com gibi havayollarının uçak bileti fiyatlarını karşılaştıran platformlardan faydalanmak, alternatif tarihlere ve rotalara bakmak, fiyat alarmları kurmak daha ucuz uçak bileti bulmanıza faydalı olabilir. Otel konaklamaları için Booking tarzı en iyi fiyat garantisi sunan sitelerden faydalanabilirsiniz. Google Maps üzerinden gezeceğiniz yerlerin haritalarını önceden indirerek veri kullanımı açısından tasarruf edebilirsiniz.

Evde Güvenlik Önlemleri

Tatilden maksimum keyif alabilmek için aklınızın evde kalmaması gerekir. Bu yüzden evinizin alarm, güvenlik ve kamera sistemi gibi sistemleri varsa aktif durumda ve kayıt altında olduğunu bilmek size tatil süresince huzur verebilir. Güvenlik sisteminiz yoksa bir komşunuzu tatile gideceğiniz hakkında bilgilendirmek ve siz tatildeyken göz kulak olmasını rica etmek de iyi bir fikir olabilir.

Değerli eşyalarınızı tatile çıkmadan önce güvenli bir yerde sakladığınızdan emin olun. Evinizi olası durumlara karşı çeşitli sigortalar ile koruyabilirsiniz. Bunları gözden geçirmeniz de faydalı olabilir.

Evdeki Eşyaların Düzenlenmesi

Tatil her ne kadar çok güzel bir şey olsa da bir bitiş tarihi olacak ve evinize döneceksiniz. Muhteşem geçmiş bir tatili evde karşılaşacağınız kötü sürprizlerle sonlandırmak istemezsiniz.

Uzun bir tatile çıkacaksanız buzdolabınızdaki taze gıdaların bozulabileceğini düşünerek tatile çıkmadan önce bunları tüketmeyi düşünebilirsiniz. Buzdolabınızı temizleyip organize ettiğinizde tatil dönüşünde bunlarla uğraşmak yerine düzenli bir hayata devam edebilirsiniz.

Evdeki elektrikli eşyaların fişlerini çekerek yangın riskini azaltabileceğiniz gibi aynı zamanda az da olsa enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Evden çıkmadan önce muslukları kontrol etmek de istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için çok iyi bir önlem olacaktır.

Evdeki bitkileriniz için sulama sistemi kurmak çok zor olabilir ama bir komşunuzdan arada sırada gelip onları sulamalarını isteyebilirsiniz.

Eğer bir evcil hayvan sahibiyseniz ve tatilde yanınızda götürmeyecekseniz bir yakınınızdan tatil süresince bakmasını isteyebilir ya da pet otel tarzında bir hizmet alabilirsiniz.

Ev İçi Düzenlemeler

Tatil dönüşünü daha keyifli hale getirmek için ev içi düzenlemeler de oldukça önemlidir. Tatilde sahip olduğunuz rahatlama ve yenilenmenin devamında temiz bir eve giriş yapmak tamamlayıcı olacaktır. Ayrıca tatil boyunca rahatlayıp gevşedikten sonra bir anda evinize girip ev işleri ile boğuşmak istemezsiniz.

Bavul hazırlığı da tatilinizin iyi geçmesi için önem taşır. Sadece ihtiyacınız olacak eşyaları yanınızda götürmek özellikle uçakla seyahat edecekseniz ekstra masraflardan kaçınmanızı da sağlayabilir. Bunun için bavul hazırlamayı son ana bırakmak yerine bavulu hazırlamadan bir süre önce tatilde ihtiyaç duyabileceğiniz eşyaların bir listesini çıkararak planlama yapmak akıllıca olabilir. Bu sayede önemli eşyaların unutulmasının da önüne geçmiş olursunuz.

Tatil Detaylarının Kontrolleri

Konaklayacağınız otele vardığınızda hoş olmayan sürprizlerle karşılaşmamak için otele giriş çıkış tarihinizi otelin sitesinde veya rezervasyon yaptığınız sitede belirtiliyorsa giriş çıkış saatlerini kontrol etmek iyi olabilir. Uçakla seyahat edecekseniz mutlaka online check in yaptırın, bu size havalimanında kolaylık sağlayacaktır. Eğer transfer hizmeti alacaksanız son gün planlarınızın değişmediği ve havalimanında olacağınız saati tekrardan hizmeti aldığınız yerle teyit edin.

Seyahat Kontrolleri

Yolculuk gününüz geldiğinde panik yaşamamak için son kontrolleri yapmak önemlidir. Tüm kapı ve pencereleri kapatıp kilitlediğinizden emin olarak bu kontrollere başlayabilirsiniz. Evin içindeki tüm ışıkların kapalı olduğunu kontrol etmek sıradaki adımınız olabilir.

Eğer tatile çıkacağınız dönem kış dönemi ise kombi ve termostatı düşük kademeye getirmek enerji tasarrufuna katkıda bulunacaktır.

Yanınızda bulunması gereken olmazsa olmazların kontrolü ile devam edebilirsiniz. Bunlar; anahtarlarınız, şarj aletiniz, cüzdan/çantanız kartlarınız, pasaportunuz gibi yakınınızda bulunmasını isteyeceğiniz eşyalardır.