Bir ev yaptırdınız ya da yaptıracaksınız ve aklınızda evin dış cephesini taş ile kaplatmak var! Ama bütçe hesabı konusunda kafanız karışık! Taş kaplama ne kadara mal olur? Ne kadar para kenara atmalıyım diye düşünüyorsunuz!

İşte tam da o anda bu yazıya denk geliyorsunuz! Umarız denk geliyorsunuzdur çünkü size bu yazıda o kafa karışıklığı yapan maliyeti sunmaya çalışacağız!

Taş kaplama çeşitleri ve dış cephe taş kaplamanın 2024 güncel fiyatları üzerinden ortalama maliyetini anlatacağız.

Hadi başlayalım!

2024 Yılı Fiyatlarıyla Dış Cephe Taş Kaplama Maliyeti Ne Kadar Olur?

Dış Cephe Taş Kaplama Çeşitleri!

Dış cephe taş kaplama ne demek önce onu söyleyelim. Bu bir evin kaba inşatı yapılırken duvarın taştan örülmediği halde dış cephesinde taş kullarak o alana taş ev görüntüsü verilmesi olarak özetlenebilir. Yani eviniz aslında tamamen taşlardan yapılmış bir ev değil, ama siz dışarıdan bakıldığında oranın taş ev hissi vermesini istiyorsunuz. Böyle bir durumda dış cephe duvarları taş ile kaplanır.

Taş kaplama yapılırken çoğunlukla şu 3 yönteme başvurulur:

  • Doğal taş kaplama,
  • Kültür taşı kaplama,
  • Patlatma taş kaplama.

Doğal Taş Kaplama

Doğal taş kaplama, gerçek taşların kullanılarak yapıldığı dış cephe kaplama çeşididir. Burada, gerçek taşlar, taş ocaklarından satın alınır. Satın alınan bu taşlar, normal taşlara göre daha inceltilmiş şekilde olur ve evin yapıldığı bölgede en çok hangi taşlar varsa genellikle bölgeye uyum sağlaması adına ve maliyeti düşürmek için onlar kullanılır.

Kültür Taşı Kaplama

Kültür taşı dediğimiz şey, gerçek taşın taklit edilerek üretilmesi. Teknolojik alt yapı sayesinde istenilen doğal taşın rengine ve görünümüne oldukça yakın şekilde üretilen kültür taşları, m2 birim fiyatı üzerinden farklı firmalar tarafından satılmaktadır. Doğal taşa göre yerleştirilmesi daha kolay olan kültür taşlarında eli yatkın olan bir kişi, ustaya başvurmadan taşların özel yapıştırma harçları ve derzleri ile bu uygulamayı yapabilir.

Patlatma Taş Kaplama

Patlatma taş, doğal taşın kırılarak daha küçük parçalar haline getirilmesine denir. Burada da kullanılan yine doğal taştır fakat boyut olarak daha küçüktür. Ustalık gerektiren patlatma taş uygulamasında, taşların birbirini takibi ve uygulama süreci detay gerektirir.

Taş ev

2024 Yılı Fiyatlarıyla Dış Cephe Taş Kaplama Maliyeti Ne Kadar Olur?

Dış Cephe Taş Kaplama Maliyeti!

Dış cephe taş kaplama maliyeti hesaplanırken uygulanacak dış cephe kaplama yöntemi ve evin metrekaresine göre her şey değişir.

Diyelim ki evinizi doğal taş ile kaplamak istiyorsunuz burada kullanılacak taşın türü fiyatı oldukça değiştirir. Örneğin dış cephede kayrak taşı kullanmak istiyorsanız günümüz fiyatları ile kayrak taşının ton fiyatı 3000-3500 tl arasında değişiklik gösterir ve 1 ton taş da yaklaşık olarak 8-12 m2 alanı kaplar. Bunun dışında traverten taşı tercih ederseniz de ton fiyatı 1000 TL'den başlar.

Doğal taş değil de kültür taşı ile dış cephe kaplayacaksanız da taşın çeşidine göre m2 başına 500-800 TL arasında fiyatlar değişir.

Bu bahsettiklerimiz alacağınız taşların fiyatı! İşin bir de işçilik kısmı var tabi! Özellikle doğal taş kaplama yapılacaksa taş ustaları devreye giriyor ve çoğunluğu yevmiye usulü ile çalışıyor. Kişiden kişiye yevmiye fiyatları farklılık gösterdiği için bu konuda bir şey söylemek zor. Bu yüzden işini iyi yapan birini doğru şekilde araştırmanızı tavsiye ederiz.

Taş ev

2024 Yılı Fiyatlarıyla Dış Cephe Taş Kaplama Maliyeti Ne Kadar Olur?

Pinlemek isteyenlere...

Benzer Konular