Malzeme konusu aslında baya çetrefilli! Çünkü burada alınan her malzemenin kalitesi maliyet hesabını o kadar değiştiriyor ki! Ama biz hesabımızda genel olarak memnun kalınan markaların ürünleri üzerinden hareket edeceğiz. Çünkü ortalama üstü kalite her zaman önemli! Tabi çok pahalıya ya da lükse kaçmaya da gerek yok! O kısım bütçeye bağlı artık. Şimdi bu aşamada bizi şunlar bekliyor:
Burada her malzemenin gideri farklı olduğu için ayrı ayrı hareket edelim. Burada zemin ve duvar için çoğunlukla farklı ölçülerde seramikler kullanılır ve seramiklerin kapladığı alan ile kutu fiyatı da genel olarak değişir. Ama bu noktada ortalama olarak 8 kutu seramik gider. Burada seramik malzeme fiyatı olarak 3000-5000 TL aralığında bir masrafınız olur.
Duşakabin, klozet, havlupan ve menfez için de bu şekilde bir hesaplama yapalım. Burada alacağınız marka ve ürünlerin tasarımına göre değişecek çok şey var. Ama ortalama olarak duşakabin, klozet, havlupan ve menfez için yaklaşık olarak 15-20 bin TL gider olur.
Banyo dolabını isterseniz hazır alırsınız ya da kendi isteğinize göre yaptırırsınız. Orta büyüklükteki bir banyo için büyük dolaplar kullanmak zor olur. Ama yine alana uygun tasarımlar üzerinden gittiğinizde banyo dolabı, çamaşır ve kurutma makinesi gibi dikey doğrultulu dolaplar için yaklaşık olarak 30-40 bin TL ödersiniz.
Armatürler dediğimiz banyo bataryaları, duş başlıkları gibi parçalar günümüz fiyatları ile fiyatları sürekli değişen malzemelerden. Günümüz fiyatları üzerinden banyo bataryaları ve duş başlığı gibi armatürler için 6-10 bin TL bütçe ayırmalısınız.
Tesisata dair malzemeler su ve elektrik tesisatı değiştiğinde komple gerekecek parçalar. Bunlar için 12-15 bin TL'lik bir gider çıkar karşınıza.
Şimdi 5 m2'lik orta büyüklükte bir banyonun malzeme giderlerini 2024 yılı üzerinden toplam hesapladığımızda karşınıza minimum 67 bin TL gibi bir rakam çıkar.
Bu paylaşımın 5 fotoğrafı var.
Devamını Gör