Artıları ve Eksileriyle Konteyner Ev Yapımı ve Fiyatları

Konteyner Ev Nasıl Yapılır? Baştan Sona Yapım Aşamaları

1. Arsa Bulma

Arsa olmadan ev olmaz! Haliyle de ilk aşama konteyner evin yapılacağı uygun arsayı bulmak. Bu aşamada iki seçeneğiniz var: Satın almak ya da kiralamak!

Eğer konteyner evi ara sıra farklı yerlere taşıma niyetindeyseniz arsa kiralamak sizin için daha mantıklı. Ama her nakliyenin yeni bir masraf olduğunu da unutmamanız lazım!

Arsa alırken ya da kiralarken dikkat etmeniz gereken temel kıstas, arsanın yola yakınlığı, su, elektrik gibi imkanlara ulaşılabilir konumda olması. Çünkü çok ücra bir arsa konteyner evin nakliye ve kurulum maliyetini ciddi oranda arttıracaktır.

2. Uygun Projenin Hazırlanması

Arsadan sonra sizi bekleyen aşama konteyner ev ile ilgili proje planı oluşturmak. Tıpkı diğer ev tiplerinde olduğu gibi konteyner ev için de uygulanabilir bir projenin hazırlanması gerekir.

Projeyi ilk etapta kendiniz hazırlasanız bile son rötuşlar için bir mimara göz attırın. Çünkü gözünüzden kaçan küçük bir detay ileride büyük sorunlara neden olabilir!

3. Yapı İzni İçin Ruhsatın Alınması

Projenizi oluşturduktan sonra yapmanız gereken şey, konteyner eviniz için yapı ruhsatı almanız. Tıpkı diğer yapılarda olduğu gibi konteyner evlerde de yapı izni olmadan inşaata başlanamaz!

Yapı izni için ruhsat alırken hazırlamanız gereken belgeler:

  • Ruhsat başvuru dilekçesi,
  • Tapu belgesi,
  • İmar durum belgesi,
  • Aplikasyon belgesi (Kadastro müdürlüğünden),
  • Mimari proje (Mimarlar odası onaylı),
  • Sicil belgesi (Mimarlar odasından),
  • Elektrik, su tesisat projesi (Mimarlar odası onaylı)
  • Zemin etüt raporu.

4. Doğru Konteynerın Seçilmesi

Ön hazırlıklar bittiğine göre geldik asıl mevzuya: Konteyner seçimi! Konteyner seçerken temel olarak dikkat etmeniz gereken noktalar şöyle:

Uygun Ebat

İlk olarak ne kadar büyüklükte bir konteynera ihtiyaç duyduğunuzu belirlemelisiniz. Diyelim ki tek kişinin yaşayabileceği bir konteyner ev istiyorsanız 20 DC nakliye konteynerı sizin için uygun olabilir. Ama daha geniş bir yaşam alanıysa istediğiniz, o zaman da 40 ft’lik genel amaçlı ve yüksek hacimli konteynerlara bakmanız gerekebilir.

Fiyat

İhtiyacınızdan sonra sizi fiyat araştırması bekliyor olacak. Bu noktada birçok yerden araştırmalar yapmanız oldukça önemli.

Son Kontrol

Ebat ve fiyat aşamalarını geçtiniz ve alacağınız konteynerı belirlediniz. O zaman şimdi de konteyneri kontrol etme zamanı!

İstediğiniz konteynerı almadan önce mutlaka görmeniz gerekir. Ayrıca size gönderilen konteynerın üzerinde bulunan sayıların da fotoğrafını çekebilirsiniz. Bu sayede aldığınızdan farklı bir konteynerın gönderilmesinin önüne geçebilirsiniz.

Alacağınız konteynerın daha önce kimyasal madde taşımamış olmasına dikkat edin. Çünkü kimyasal taşıyan konteynerlarda giderilemeyen koku sorunu ile karşılaşma ihtimaliniz bir hayli yüksek!

5. Konteynerın Nakledilmesi

Konteynerı seçtiyseniz sırada nakliye faslı var. Bu aşamada ortalık biraz şantiye gibi olacak. Çünkü konteynerın nakledilmesi için tır ya da vinç gibi büyük araçlara ihtiyacınız olacak.

Bu aşamada dikkat etmeniz gereken nokta, konteynerın nakliye ücretini öncesinden netleştirmeniz gerektiği! Çünkü konteyner yapılacak arsanın şehre yakınlığına ve diğer koşullarına göre masraflar artış gösterebilir. Nakliye firmasından yetkili biri ile arsaya gidip net bir rakam üzerinde anlaşın!

6. Montajın Başlaması

Konteynerınız arsanıza nakledildikten sonra artık evin son şekli için gerekli montaj uygulamaları başlayabilir. Bu noktada ilk olarak pencere ve kapı yerleri için kesimlerin yapılması gerekecek. Daha sonra pencere ve kapı alanlarına doğrama için kör kasa oluşturulacak.

Pencere ve kapılarla iş bittikten sonra iç duvar, tavan ve oda bölmeleri için karkas sistemi hazırlanacak. Karkas sistemini yaparken konteyner dışına yansıyan kaynak izleri ve hasar da giderilmeli!

Konteyner evininizin yapım sürecinde sıra su ve elektrik tesisatında. Bu aşamada işine güvendiğiniz ustaları tercih etmeye ve kullanılan malzemelere özen göstermelisiniz.

Tesisat işlerinden sonra konteyner evin yalıtımı için gerekli işlemlerin yapılmasında sıra. Konteyner evlerin yalıtımında kullanılacak malzeme genel olarak evin yer aldığı iklim koşullarına ve konteyner evin ne sıklıkta kullanılacağına göre değişir.

Yalıtım da tamamlandıya artık sıva ve boya aşamasına geçilebilir. Bu süreçte boya yapılmadan önce konteynerın dışını silmeli, zımpara yapmalı ve konteyner üzerindeki yazıları sökmelisiniz.

Konteyner evin iskeletine dair her şey bittiğine göre artık doğramaları yerleştirebilir, zemini uygun bir malzeme ile kapatabilirsiniz. Kapı ve pencereler yerleştikten ve zemin de tamamlandıktan sonra iç cephenin boyasına ya da farklı duvar uygulamalarına başlanabilir. Her şey tamamlandıktan sonra da ince işçilik olarak geçen iç dekorasyona (mobilyalar, armatürler, aksesuarlar vb.) başlayabilirsiniz.