Ev İçin Güneş Paneli: Kurulum, Maliyet ve Gerekli İzinler!

Ev İçin Güneş Paneli Kurulumu, Maliyeti ve Gerekli İzinler

Ev için güneş paneli kurmak istiyorsanız ilk etapta evinizin güneşe karşı konumu çok önemli. Genel olarak bahçe içi müstakil evler için güneş panelleri makul olsa da bazen çok iyi güneş alan bir apartman dairesi de uygun koşulları sağlayabilir.

Evinizin konumunun güneşin geliş açıları noktasında elverişli olup olmadığına bakın! Yani eviniz güneş ışınlarını yeteri kadar almıyorsa ya da güneşli gün sayısının az olduğu bir yerde yaşıyorsanız bu sizin için pek de uygun değil!

Evinizin güneş paneli için uygun olduğunu belirlediniz ve sıra eviniz için kaç tane güneş paneli kullanmanız gerektiğine mi geldi? O zaman ilk olarak ihtiyacınızı belirleyin! Elektrik faturanızdan tamamen kurtulmak mı istiyorsunuz yoksa güneş panellerini destekleyici olarak mı kullanmak istiyorsunuz?

Eğer "ben artık elektrik faturası ödemek istemiyorum" diyorsanız evinizde düşük watt'lı olmayacak şekilde ortalama olarak 25-26 adet güneş paneli kullanmanız gerekir. Bunun hesabını siz de kolayca yapabilirsiniz.

Ev için güneş paneli sayısı hesaplama:

İlk olarak son ay gelen elektrik faturanızdaki kwh değerini 120'ye bölün. Ortaya çıkan rakam eviniz için toplam güneş paneli kilowatını verir. Bunu bulduktan sonra da almak istediğiniz güneş panelinin watt değerine bu rakamı bölün.

Örnek vermek gerekirse aylık faturanızda kullanımınız 1000 kwh ise bunu 120'ye böldüğünüzde 8,3 kW'lik bir güneş paneli ihtiyacı ortaya çıkar. Güneş paneli adedini de belirlemek için bu 8300 kW'ı alacağınız panelin watt değerine bölmeniz gerekir.

Ev İçin Güneş Paneli Kurulumu

Güneş paneli kurmak istiyorsanız karşınıza ilk etapta 10 kwH altı ve üstü şeklinde bir yönetmelik çıkacak. 10 kwH üstü yönetmelik daha çok iş yerlerini ilgilendirdiği için biz size asıl konumuzu anlatalım.

10 kwH altı güneş paneli kurma izni için başvurmanız gereken yer evinizin bağlı olduğu elektrik idaresi. Eğer eviniz şebeke dışı kalıyor ve herhangi bir elektrik dağıtım hizmeti yoksa zaten sizin izin almanız da gerekmez.

Konut tipi güneş panelleri için izin alırken 10 kwH altı GES evraklarına dair bağlı bulunduğunuz elektrik şebekesi tarafından formlar sunulur. Onları doldurmanız yeterli.

Bir Eve Yetecek Güneş Paneli Fiyatı

Eviniz güneş panelleri için uygun, kaç tane kullanmanız gerektiğini de biliyorsunuz o zaman geldik can alıcı kısma: Güneş panellerinin fiyatına!

Evinizde kullanacağınız güneş panelinin fiyatını hesaplarken sadece panel fiyatı üzerinden değerlendirme yapmak mümkün değil. Çünkü bu esasında kapsamlı bir sistem gerektirir. Güneş panellerinden ortaya çıkan elektrik akımı inverter gerektirir. Elektrik kesildiğinde de sorun yaşamamanız için de pil ve akülere ihtiyacınız olur.

Güneş panelleri fiyatlarına baktığımızda ev için faydalı olabilecek ortalama bir watt değeri olarak 240 ve üzerini değerlendirirsek bu güneş panellerinin adet fiyatı 2023 yılında 3000 TL'den başlamakta. Ama bu dediğimiz gibi 240 watt'lık paneller için bir fiyat. Daha çok verim almak için daha yüksek watt'lı güneş panelleri tercih edebilirsiniz. Bu yüzden size ortalama bir fiyat vermek gerekirse evinize güneş paneli sistemi kurmak ve elektrik faturasından tamamen kurtulmak için kullanacağınız panellerin türü, sayısı ve sistemin teknik özelliklerine göre 2023 yılı itibariyle 80.000 TL ile 115.000 TL arasında bir rakamı gözden çıkarmanız gerekir.

Maliyet olarak yüksek görünen bu fiyat sürekli artan elektrik kullanım ücreti ve ekolojik koşullar düşünüldüğünde 7-10 yıl arasında kendini amorti etme olasılığına sahip.

Evinde güneş paneli kullananlar ya da konu hakkında tecrübeleri olanlar da bizimle görüşlerini paylaşabilir.