Ev Yapımı ve Organik Temizlik Ürünleri Nasıl Yapılır: 10 Farklı Tarif!

Malzemeleri verdik. Şimdi de bunları nasıl karıştıracağınıza ve nerelerde kullanacağınıza bakalım.

Çamaşır ve Bulaşıklar İçin El Yapımı DeterJan: Çamaşır ve bulaşıklarınızda kullanacağınız deterjanı hazırlamak için 10-15 adet sabun cevizini (çoğu aktarda bulabilirsiniz) 1 litre suya atıp kaynatın. Su kaynadıktan sonra süzüp sprey şişenize boşaltın. Kalan cevizleri de hemen atmayın. Çünkü bitkilerinize gübre olarak kullanabilirsiniz.

El Yapımı Bulaşık Makinesi Tableti: 1 su bardağı çamaşır sodası, 1 su bardağı karbonat, 1/4 su bardağı kaya tuzu, 1/2 su bardağı limon tuzu, 1/2 su bardağı su ve 20-30 damla kadar limon yağını karıştırın. Hazırladığınız karışımı buz kabına koyup bir gün dışarıda dinlendirin. 

Çamaşır Deterjanı Tarifi: 1 fincan çamaşır sodası, 1 fincan karbonat, 1 fincan rendelenmiş sabun, yarım fincan boraks ve yarım fincan kaya tuzunu kaıştırın. Boraksın zehirli olduğuna yönelik düşünceler aklınızı kurcalayabilir. Ama merak etmeyin bu madde dozunda kullanıldığı zaman yararlarını gösteriyor. Dozunu kaçırısanız tıpkı her maddede olduğu gibi zararlarıyla karşılaşırsınız.

Yüzey Temizleyicisi: Portakal ve limon kabuklarını bir kavanoza atın üzerine 1 su bardağı kadar beyaz sirke ekleyin ve kapağı karıştırın. Bu karışımı 2 hafta kadar bekletin. Arada kavanozu çalkalamayı unutmayın. 2 hafta sonunda suyunu süzüp şişenize boşaltın. Bu karışımı yüzeylerde kullanabileceğiniz gibi toz alırken de kullanabilirsiniz.

Lavabo Temizleyicisi: Yarım fincan sirke, 1/4 fincan karbonat ve 5 damla kadar sevdiğiniz uçucu bir yağı (lavanta, biberiye, portakal, greyfurt, limon,) karıştırın. İyice karıştıdıktan sonra lavabonuzu ve klozetinizi temizleyebilirsiniz.

Ayna ve Cam Temizleyicisi: Ayna ve cam gibi yüzeyleriniz için aynı ölçülerde su ve beyaz sirkeyi karıştırıp kullanabilirsiniz.

Etkili Tuvalet Temizleyicisi: 1 fincan boraks, 1 fincan beyaz sirke ve 5-10 damla limon yağını karıştırın.

Pas Lekeleri İçin Temizleyici: Yarım limon suyuna yarım bardak boraks atın. Lekeleri bu malzemeyle ovalayın.

Kireç Çözücü: Limon tuzu ve limondan iyi kireç çözücü yok.

Yağ Çözücü: Beyaz sirke ve karbonatı karıştırdığınızda iyi bir yağ çözücü elde etmiş olursunuz.

Gördüğünüz gibi bütün bu tarifler de oldukça kolay ve uygulanabilir. Siz yeterki bunu yapabileceğinize karar verin!