Prefabrik Ev Sahibi Olmak İçin Gerekli İzin ve Belgeler

İlk olarak size, yapmanız gerekenlerden adım adım bahsedelim:

1. Evi Nereye Yapacaksınız?

Bu adımda, yapacağınız şey çok basit. Prefabrik evinizi yaptıracağınız arsayı belirlemek. Arsa belirleme aşaması, prefabrik ev seçerken sizin arsanıza uygun olan seçenekleri seçmeniz açısından önemli.

2. Arsa İmar İçin Uygun mu?

İkinci adımda sizi bekleyen, arsa için imar durumu belgesi. Bunu yapacağınız yerler de, belediye ya da ilçe özel idareleri. Eğer köyde yaşıyorsanız ilçe özel idarelerine, şehir merkezinde yaşıyorsanız da belediyelere başvurmalısınız.

3. Prefabrik Ev Ama Hangisi?

Üçüncü adım, seçim aşaması. Prefabrik evi satın aldığınız firmadan arsa planınıza uygun olan evi seçiyorsunuz. Prefabrik evi satın aldığınız firma size bu aşamada, seçtiğiniz evin projesini mimara onaylatmanız için vermelidir.

4. Mimardan Onaylı!

Sizi bekleyen dördüncü adımda, firmadan aldığınız prefabrik evinizin projesini mimarlık ofisinde onaylatıp ruhsat işlemleri için dosyanızı hazırlıyorsunuz.

5. Bürokratik İşler...

Prefabrik ev sahipliği için beşinci adımınızda resmi makamlara yapacağınız başvuru bulunuyor. Bu aşamada evi yapacağınız yer, köy sınırlarında ise ilçe özel idaresine, şehir merkezindeyse de belediyeye ruhsat dilekçenizi sunuyorsunuz.

6. Zemine Giriş.

Geldik altıncı adıma. Bu adımda artık daha rahatsınız. Çünkü bürokratik işlemleriniz bitti. Şimdi, ruhsatı aldıktan sonra, montaja başlanabilmesi için firmanızın size verdiği beton planına uygun olarak zemin betonu atacağınız aşamadasınız.

7. Gergin Bekleyiş.

Yedinci adım, sizin için kolay ama heyecanlı geçecek aşama! Burada, prefabrik evinizi satın aldığınız firmayı arayıp montaj için hazır olduğunu söylüyorsunuz. Bu aşamayı heyecanlı hale getiren ise evinizin teslim süreci. Ama merak etmeyin! Prefabrik evlerin teslimatı 7-10 gün arasında gerçekleştiriyor.

8. Vee Kavuşma Anı.

Geldik son adıma. Bu aşamada prefabrik evinizin kurulumu montaj ekipleri tarafından yapılıyor. Size düşen, prefabrik eve dahil olmayan parke, mutfak dolapları ve fayans gibi eksiklikleri zevkinize göre tamamlamak.

Şimdi sıra bütün bu adımları uygularken alacağınız izinler ve belgeler konusunda ne yapmanız gerektiğinde.

Prefabrik ev sahibi olmak için gerekli izinler:

Prefabrik ev sahibi olmak için izin alacağınız yer, belediyeler ve ilçe özel idareleri. Prefabrik evin yapılacağı arsa, köy sınırlarındaysa ilçe özel idaresine, şehir merkezindeyse de belediyeye ruhsat için başvuru yapabiliyorsunuz. Belediyeye sunacağınız dosyada ruhsat dilekçesiyle beraber tapu, mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projelerinin olduğu belgelerin de bulunması gerekir. 

Prefabrik evin ruhsatı için, sunduğunuz projede prefabrik evi hangi amaçla kullanacağınızı belirtmelisiniz. Prefabrik evler, iş yeri olarak da kullanıldıkları için bunun projede belirtilmesi yapının fonksiyon ilişkilerinin mevzuata ve taşıyıcı sistemlere uygun olup olmadığını anlamak açısından önemli.

Prefabrik ev sahibi olmak için gerekli belgeler:

  • Belediye ya da ilçe özel idaresinden alacağınız imar durumuna ilişkin belge.
  • Prefabrik evin yapılacağı yerin tapusu.
  • Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nden alınacak harita plan örneği.
  • Prefabrik evinizi satın aldığınız firmanın size vereceği prefabrik ev projesi.
  • Mimarlık ofisinin onaylayacağı elektrik, su vb. tesisat bilgileri.

Prefabrik ev sahibi olmak gördüğünüz gibi gözünüzü korkutacak cinsten değil.