Müstakil Ev Hikâyeleri: Köy Havasını İçine Çeken Rustik Taş Ev!

Ev yapılırken kaba inşaatında ufak tefek ustalarla anlaşmazlıklar oldu ama üstesinden geldik herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Kaba inşaatı zaten bir ustaya vermiştik o yaptı çıktı. Geriye kalan ince işçilikleri kapıdır penceredir fayans döşemeleridir mutfak dolapları ve benzeri şeyleri biz kendimiz tek tek usta bularak yaptırdık, her şeye biz koşturduk. Hem işe gidip akşamları eve, hafta sonları eve koşturuyorduk. Bayağı yorucu oldu. Eğer müstakil bir evde yaşıyorsanız güzellikleri olduğu gibi zorlukları da var tabii. Bahçeye bakmazsanız ev çok bakımsız bir hal alıyor. Böcek, örümcek, yılan, akrep, kırkayak bunlara hazırlıklı olun. Biz her yıl Nisan yağmurları bittikten sonra evimizin çitlerinin dış tarafına kükürt döküyoruz. Böylelikle zararlı haşaratlar (yılan akrep ve benzeri hayvanlar) bahçemize giremiyor. Kükürtle resmen mühürlüyoruz evimizi!

Bunun dışında, elinizden her iş gelmesi gerekiyor. Biz evi ustaları yaptırdık ama bahçeye yapılan tel çitlerin altına kalıpları çakıp betonu eşimle birlikte attık. Kalıplarımız 20 metre uzunluğundaydı. Her 20 metrede bir, bir gün bekleyip diğer gün beton attık. Taş ve toprak taşıdık.

Isınma şekline gelince bir soba yakıyoruz. 150 kilo ağırlığında pik döküm bir sobamız var, önü camlı odunlar yanarken izliyoruz müthiş bir keyif veriyor insana! Kış gelmeden tabii bu odunları satın alıp kırıp hazırlamanız gerekiyor. Sıcak su işini de güneş enerji su ısıtma sistemi kullanıyoruz. Kışın güneş olmadığı zamanlar sıcak suyu ani su ısıtıcıyla hallediyoruz. Maddi olarak eğer düze çıkarsak pelet sobası almayı istiyoruz. Evimizi yaptırırken tesisatını petekler takılacak şekilde yaptırmıştık.