Giyinme odaları eskiden sadece lüks evler ile bağdaştırılırdı. Ama artık öyle değil. Son dönemde orta ve ortanın üstü sınıfa hitap eden pek çok farklı konut projesinde, ayrıca bir giyinme odası için alan bırakılıyor. Peki bu giyinme odasını nasıl dekore etmelisiniz? Öncelikle yeni bir eve taşınırken giyinme odasında, alana uygun olarak özel yapım dolaplar kullanılmalı. Giyinme odası dolaplarınızı yaptırırken Ev Gezmesi'nden giyinme odaları arasında gezip, farklı odalardan, tasarım, plan ve yerleşim konusunda fikirler almaya çalışın.
Seçiminizde odanızın genel yapısı belirleyici olacak ama giyinme odalarında temel olarak 3 farklı tasarım seçeneği var:
L-şeklinde giyinme odalarında 2 duvara dolap yerleştirilirken, üçüncü duvar harekete imkan verecek şekilde boş bırakılır. U-tipi giyinme odalarında ise maksimum verimlilik düşünülmüştür. Diğer yaygın kullanım ise, koridor tipi tasarımlar. Yani karşı duvarın boş kaldığı, sağ ve soldaki duvarlara rafların yerleştirildiği planlar. Bu planda iki kişinin kullandığı bir giyinme odası, sizin ve eşinizin eşyaları karşılıklı duvarlara yerleştirilirek ayrılabilir. Giyinme odanızın büyüklüğüne göre ortaya bir puf veya ada ekleyebilir; hazırlanırken burada dinlenebilir veya kıyafetlerinizi kolayca katlayabilirsiniz.
Çoğumuzun çokça kıyafeti, aksesuarı, çanta ve ayakkabısı var. Bir de bunun üzerine sezonsal kıyafetleri eklerseniz, giyinme odanızın tasarımının evin belki de en önemli dekor tercihlerinden biri olduğunu fark edeceksiniz. Yüksek ihtimalle artık kapaklı bir dolabınız yok; bu da rafların daha kolay tozlanması demek. Kolay kullanım için önerimiz, dolap tasarımınıza bolca çekmece ekleyip, kolayca toz toplayacak küçük parçaları bu çekmeceler içinde organize etmeniz. Kon Mari yöntemi ile dolap içi organizasyonu yazımızı Ev Gezmesi arşivlerinden okuyup, eşyalarınız için uygulamaya çalışın.
İyi organize edilmiş bir gardrop, ihtiyacınız kadar raf, askı yeri, çekmece ve dolap içerir.
Ev Gezmesi'nden giyinme odası görselleri arasında gezin ve stilinize karar verin. Biz raflarda beyaz renk kullanımını öneriyoruz; çünkü bu renksiz seçim kıyafetlerinizi kolayca görebileceğiniz, sade bir sunum imkanı verir. Modern veya gösterişli, stilinize karar verdiniz. Şimdi sırada bu 9 iyi fikir arasından sizin için uyanları seçmekte.
Beyaz renk seçimi, kıyafetlerinizi sergilerken çok iyi bir arka fon oluşturacak; kıyafetlerinizi kolayca bulmanızı sağlayacak. Ayrıca genellikle çok ışık almayan giyinme odalarını ferah ve aydınlık göstermek için iyi bir seçim.
Mutfak adasının giyinme odası versiyonu. Adanızın altına aksesuarlarınızı depolayacağınız çekmeceler ekleyebilirsiniz. Takı, kemer gibi küçük parçalar en üst çekmecelere girebilir. Giyinme odasında bir ada kullanmanın pek çok avantajı var. Size eşyalarınızı katlayabileceğiniz bir masa alanı sağlamanın yanında alt kısımları da dolap olarak değerlenir.
Giyinme odanızı tasarım bir odaya dönüştürmek isterseniz ilham alacağınız ilk yer, popüler kıyafet butikleri. Butiklerden bizim seçtiğimiz bazı fikirler şunlar;
- Ferforje manken askılıklar
- Takı kutusu boy aynaları
- Ayakkabı rafları
Şık bir giyinme odasının ortasında, kadife kumaşlı, dikkat çekici renkte bir büyük puf hayal edin. Ya da bir uzanma koltuğuna ne dersiniz? Veya bir josephine?
Eğer yeterli alanınız varsa, giyinme odanız için bir oturma bölümü de planlayın. Eğer depolama alanı ihtiyacınız varsa, sandıklı bir pufu değerlendirebilirsiniz.
Odanın şekline göre oturma alanınızı seçin. Yuvarlak puflar, geniş U-tipi planlar için uygunken, dar koridor tipi olan giyinme odanız için en iyi seçim, dar bir banktır.
Bir giyinme odası için asla çok fazla ayna diye bir şey yoktur. Eğer ayna asacak duvar veya alanınız sıkıntılıysa, dolap kapaklarınızı ayna kaplatabilirsiniz. Aynalar hem karanlık alanda ışığı yansıtarak aydınlık bir ortam oluşturur; hem de denediğiniz kıyafeti mümkünse farklı açılardan da görebilme imkanı sağlar.
Karşılıklı 2 ayna yerleştirmek her zaman için iyi fikir. Böylelikle kıyafetinizi sadece önden değil, farklı açılardan da görebilirsiniz.
Giyinme odanızda, özellikle de camı olmayan bir odaysa, aydınlatma olarak birden fazla ışık kaynağına ihtiyacınız var. Bunları şu şekilde sıralayalım:
- Ortam aydınlatması: Alanı aydınlatan, detaylara dikkat çekmeyen aydınlatma. Bu, odanın ortasında pufun üzerinde kullanacağınız avize olabilir.
- Aksesuarları aydınlatma: Çekmecelerin içine sensörlü ışıklar yerleştirebilirsiniz. Kapak kullanacaksanız, askı bölümlerinin bulunduğu kapaklara yine sensörler ekleyip, dolap, raf ve çekmecelerinizi karanlıkta da kolayca görebilirsiniz.
- Ayna karşısı aydınlatma: Bu aydınlatma giyinirken ve makyaj yaparken işinizi çok kolaylaştırır.
- Tasarım fikri: Etkileyici bir aydınlatma fikri olarak dolapların arka bölümünü pleksi glass malzeme ile kaplatıp, burayı led ışıklarla aydınlatın. Raflara hemen dikkat çekin.
Evet, dolabınızı, rafları, askı yerlerini tasarladınız. Sıra organizasyona geldi. Kıyafet ve aksesuarlarınıza ihtiyaç duyduğunuzda kolayca erişebilmek önemli. Bu sebeple de eşyalarınızı iyi bir şekilde organize etmeniz gerekiyor.
- Çanta ve ayakkabılarınızı beraber gruplayın. Böylece bu iki uyum sağlaması gereken şeyi birlikte seçip, son anda karar verip, çıkabilirsiniz.
- Bütün kıyafet ve aksesuarlarınızı renklerine göre ayırın.
- En sevdiğiniz ve sık giydiğiniz parçaları birlikte yerleştirin.
- Sevdiğiniz moda ikonlarının fotoğraflarını çerçeveleyip, duvarınıza asıp, her gün giyinirken ilham alabilirsiniz.
Giyinme odanız var farkında mısınız? Bu odayı daha da gösterişli, kulağa geldiği gibi lüks hale getirmenin tam zamanı. Avizeler, aksesuarlar, aynalar, duvar dekorları ile dekoru zenginleştirebilirsiniz. Yukarılara ulaşmak için kullandığınız tabureyi bile boyayarak daha da gösterişli hale getirmeyi değerlendirin. Burada hayal gücünüzü devreye sokun. Bunu yaparken Ev Gezmesi'nin şahane giyinme odalarından da ilham almayı unutmayın.