Taş ev yapmak isteyip de maliyetini merak edenler! Sizi hızlıca buraya alalım. Çünkü bu yazıda merakınızı gidereceğiz, üstüne de bilgiler vereceğiz.
Hadi başlayalım.
Taş ev yapmak isteyip de maliyetini merak edenler! Sizi hızlıca buraya alalım. Çünkü bu yazıda merakınızı gidereceğiz, üstüne de bilgiler vereceğiz.
Hadi başlayalım.
Taş evler estetik görüntüleri ve yıllara meydan okuyan halleriyle öne çıkan evlerden. Tabi bunun dışında da taş evlerin birçok avantajı var. Ama o konuya girmeyeceğiz çünkü daha önce bahsetmiştik.
Biz şimdi size taş ev yapmanın maliyetini anlatacağız. Bunu anlatırken de aşama aşama gider kalemleri üzerinden gideceğiz.
Proje süreci
Her evde olduğu gibi taş evde de ruhsat ve izin süreci var. Tıpkı diğer evlerde olduğu gibi taş evde de yapıma başlamadan önce zemin etüd raporu, imar çapı, tesisat projesi ve mimar tarafından onaylanan proje ile ruhsat başvurunuzu yapıyorsunuz. Taş evi yaptığınız yer il sınırlarındaysa belediyeye, köy sınırlarındaysa da İlçe Özel İdaresine başvurunuzu yapıyorsunuz. Günümüz ücretlerini baz aldığımızda bu aşamada en az 100 bin TL'yi gözden çıkarmanız gerekir.
Kaba inşaat süreci
Kaba inşaat süreci içerisinde temel, duvarlar, çatı, tesisat ve işçilik kalemleri bulunuyor. Bütün bu aşama için de 2024 yılında en az 1, 3 milyon TL'yi kenara ayırmalısınız. Bu süreçte kullanılacak malzemeler ve fiyatları da şöyle:
1 ton taş alım ve nakliyesi: 350-450 TL
Saatlik kepçe çalıştırma ücreti: 1800 TL
Usta yevmiye ücreti: 1500- 2000 TL
İnce işçilik süreci
Bu süreç içerisinde de taş evin son teslim haline geliş aşamasındaki her şey var. Isıtma sistemi, vitrifiyeler ve dekorasyon ürünleri... Bu aşama için de cebinizden en az 800 bin TL gibi bir rakamın çıkacağını aklınızda tutmalısınız.
Şimdi bütün bu giderleri topladığımızda bir taş evin 2024 yılında maliyeti yaklaşık olarak 2 milyon 200 TL'yi bulmakta!
Taş ev yapımı zaman ve ustalık isteyen bir süreç. Taş ev yapan ustaların kalifiye olması ortaya çıkacak evin kullanışlılığını da arttıracaktır.
Bu yüzden taş ev yaptıracaksanız işini iyi yapan bir ustayı titizlikle aramalısınız. Bulduğunuz ustanın yaptığı evleri de görmenizde fayda var.
Ustayı bulduktan sonra ne tür bir taş ev istediğinizi belirlemelisiniz. Birçok köy evi yığma taş ev şeklinde yapılıyor ama estetik açıdan çok da iyi durmayabiliyor.
Siz estetik açıdan daha kaliteli bir ev istiyorsanız işlenmiş taşlardan yapılma bir ev ya da harita duvarlı taş ev tercih edebilirsiniz. Ama bunun maliyetinin biraz daha fazla olacağını da belirtelim.
Usta ile anlaştıktan sonra inşaat süreci başlar. Bu aşamada her şey tamamen usta ve ekibinin kabiliyetine bağlı. Genel olarak 20-25 cm'lik taşlar iki sıra şekilde dizilerek ev inşaatı sürdürülür.
Bol derz ile birbirine yapıştırılan taşlar, daha sonra herhangi bir yalıtım malzemesi ile kaplanmaz. Kimi evlerde pencere ve kapılarda ahşap doğrama kullanılır. Kimi taş evlerde de pencerelerde kiremit tuğlalardan yararlanılır.
Evin duvarları bittikten sonra keresteler ve çatı malzemeleri devreye girer. Çatı da tamamlanınca içine girilebilecek taş ev hazır olur.
Herkesin istediği gibi bir eve sahip olmasını diliyoruz. Taş ev sahipleri, sizden de eve dair tecrübelerinizi bekliyoruz.
Not: Yapılan maliyet hesabı Kasım 2024 fiyatları üzerinden yapılmıştır.
Size daha iyi hizmet verebilmek için çerezlerden yararlanmaktayız. Sitemizi ziyaret ederek çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.