Yaz sıcağından çok bunaldıysanız ve artık bu sıcaklık sizi nefes alamayacak hale getirdiyse bize kulak verme zamanınız gelmiş demektir! Şimdiki yazımızda klima olmadan da evde nasıl ferahlayabileceğinizin ipuçlarını vereceğiz.
Hazırsanız başlayalım
Yaz sıcağından çok bunaldıysanız ve artık bu sıcaklık sizi nefes alamayacak hale getirdiyse bize kulak verme zamanınız gelmiş demektir! Şimdiki yazımızda klima olmadan da evde nasıl ferahlayabileceğinizin ipuçlarını vereceğiz.
Hazırsanız başlayalım
Şimdi diyeceksiniz ki bunlar zaten hepimizin aklına geliyor. Ama eminiz bu ikiliyi, size dediğimiz şekilde kullanmıyorsunuzdur!
Yapmanız gereken şey çok basit: Vantilatörün hemen önüne buz ya da buzlu su koyacaksınız. Bu şekilde vantilatörünüz çalışırken buzdan gelen soğuk hava dalgasını da beraberinde yayıp alanınızı daha da ferahlatacak.
Yaz sıcaklarının en çekilmez olduğu anlardan biri yatma vakti. Bir türlü uyuyamazsınız, yatakta dönüp durursunuz. Ama merak etmeyin çözümü var!
Yatmadan en az 2 saat önceden yastığınızı alıp jelatinle kaplıyorsunuz ve sonrasında da doğrudan dondurucuya! Yatma vaktiniz gelince de gidip yastığınızı alıyorsunuz.
Bir uyku tavsiyesi daha verelim: Yaz sıcaklarında ısıyı yükseltecek tekstil ürünleri kullanırsanız -tabi ki- serinlemeniz mümkün olmaz. Bu yüzden yazın keten tekstil ürünlerinden şaşmayın!
Bu uyarıyı göreniniz vardır. Bir yerde ışık gerekmiyorsa onu kullanmamalısınız. Bu hem tasarruf için hem de fazladan yayılan ısıyı önlemek için.
Evinizde en çok ısı yayan araçlar elektronikleriniz. Televizyon, bilgisayar ve diğer elektronik cihazlarınızı kullanmıyorsanız mutlaka fişleriniz çekin!
Bu şekilde evinizin serinliğini artırırsınız. Ayrıca doğaya da oldukça faydanız dokunur.
Kışın yanınızdan ayırmadığınız sıcak su torbasını bu defa da buzla doldurun ve yatmadan en az 1 saat önceden yatağınızın içine bırakın.
Genellikle serinlemek için hemen pencereyi açarız. Ama eğer dışarıda esinti yoksa gündüz pencereyi açmak yerine kapalı tutun. Hatta panjur varsa onu da kapatın.
Gündüz sıcak olduğu için açamadığınız pencerelerinizi şöyle güneşin batmaya başlamasına yakın açmaya başlayın. Unutmayın! Gündüz ısınan hava, akşam soğur.
Baktınız dışarıda esinti var ama evin içinde bunu zerre hissedemiyorsunuz! O zaman, hemen gidip bir havlu ya da pamuklu çarşafı soğuk suyla ıslatıyorsunuz ve pencere ya da kapınızın önüne asıyorsunuz.
Fırının ne kadar ısı yaydığını siz de biliyorsunuz. Bu yüzden çok acil olmadıkça yaz sıcağında fırına yönelmeyin!
Hava sıcak zaten boş verin pastayı, böreği. Dondurma ne güne duruyor.
Kışın çamaşırlarınız kurumuyor diye kurutma makinesi kullanıyorsunuz. Bunu anlıyoruz. Ama şu yaz sıcaklığında dışarıya astığınızda en fazla 1 saatte kuruyacak çamaşırlarınızı kurutma makinesine atmak da ne oluyor?
Çamaşırlarınızı dışarıya astığınızda hem yaz sıcağında havanın bir nebze de olsa nemlenmesine katkıda bulunacaksınız hem de bir elektroniği kapalı tuttuğunuz için evinizin ısısına ayar vermiş olacaksınız.
Eviniz bahçeli değilse ve apartman dairesinde yaşıyorsanız yaz sıcağında en önemli sığınağınız balkondur. Yalnız, hava sıcak olunca balkonda oturmanın öyle çok büyük etkisi olmaz. Etkiyi sizin artırmanız gerekir.
Balkonunuzda büyük boyutlu bitkiler kullanırsanız bunlar hem alana ferahlık katar hem de doğal perde görevi görür. Bu konuda bambuyu, özellikle tavsiye edebiliriz.
Eviniz bahçeliyse ve güneş ışınlarına doğrudan maruz kalıyorsa çözüm, tente kullanmak. Bu şekilde güneş ışınlarının evin içine gelmesini önleyebilirsiniz.
Sizin de, bu konuda alternatif yönlemleriniz varsa yorumlarınızı mutlaka bekliyoruz.
Size daha iyi hizmet verebilmek için çerezlerden yararlanmaktayız. Sitemizi ziyaret ederek çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.