Bir mecburiyetin sonucu olarak ortaya çıkan bu stil, aslında bir tarz olmaktan çok öte bir yaşam felsefesi...

Kim bilebilirdi ki insanların geçmişte mecburen yaşamlarını devam ettirmek zorunda kaldıkları depo, fabrika gibi alanların zaman içerisinde değerlenip güzel bir stil olarak hizmet vereceğini. Keşke tüm mecburiyetlerimizin sonu bu kadar güzel ve anlamlı olsa. 

Endüstriyel tarz, geçmişten bugüne şekil değiştirerek ama düşüncesi sabit kalarak ilerlemesini sürdüren bir stil. Cesur bir görünüm sunan bu stil gizlemek, önünü kapatmak yerine olduğu gibi bırakmayı tercih ediyor. Yüksek tavanın, betonerma kirişlerin tüm yalınlığıyla sergilendiği bu stil, metal ve mat tonları birleştirerek yaşam alanı haline getiriyor. Güzel bir kurgu ve biçim ile sıradışı bir etki yaratıyor. Açıkta duran elektrik armatürleri, kabloları, metal levhaları, taş duvarları ve beton zeminiyle bir bütün. Bitmemiş hissi veriyor, cool ve maskülen duruşuyla da hoş bir etki bırakıyor. 

Sofistike Bir Tarz... Endüstriyel Stil Dekorasyonda Kullanabileceğiniz 8 Püf Nokta

Dekorasyonunuza duygularınızı katın

Endüstriyel stil ile yapılan dekorasyonlarda kullanılan tüm ürünlerin tek tek bir anlamı var, o sehpa orada “çünkü o sehpa şöyle” bunun gibi bütün endüstriyel stil öğelerinin bir öyküsü var, alelade bir şekilde kombin edilmez.

Gizli kalmış duygular, aşırı sevgi, müzik tutkusu gibi duyguların endüstriyel stilde bizi karşıladığını görüyoruz. Modern endüstriyel stilde de bu böyle, iç tasarıma bakıldığı zaman kişiliğin dışa vurumunu ve psikolojik bir analiz raporunu görebilirsiniz; özgürdür, bütün hisleri ilk haliyle sunar, pişirmez. Diğer stillerde duyguları bir nebze saklayabilirsiniz ancak endüstriyel stilde umarsızca sergilemeniz beklenir.

Ahşap Mobilya, Dekoratif Objeler, Halı, Masif ahşap, Yemek Odası

Sofistike Bir Tarz... Endüstriyel Stil Dekorasyonda Kullanabileceğiniz 8 Püf Nokta

Maskulen renklere yönelin

Beton ve taş duvarların metal borularla flört ettiği uyumda odanın daha ferah ve aydınlık görünmesi adına renklerden yardım alabilirsiniz. Genel olarak endüstriyel stil dekorasyonlarda koyu ve soğuk renkler kullanıldığı için bu soğukluğu kırmak amacıyla sıcak renkler kullanın. Kırmızı, kahverengi, kauçuk, yeşil ve turuncu gibi... Ancak bu renkleride kullanılırken gösterişli bir formda değil de daha resmi bir şekilde vurgulayın.

Nötr renkler, beyazlar, griler, kahverenginin tüm tonları bu stili besliyor. Metalin yoğun hissedildiği bu dekorasyonda renk seçimi ise akıllıca yapılmalı. O yüzden metal renklerin ve sert çizgili yapıların ciddiyetini kırmak için sıcak renklerden faydalanın. Endüstriyel stil çok fazla rengin birleşiminden meydana gelmediği için de bu sıcak renklerden kontrollü bir şekilde yararlanmanızda fayda var. Baskın renkleri yumuşatmak ve resmiyeti biraz daha hafifletmek için ahşapla etkileşim yapabilir ve toprak tonlarından da yardım alabilirsiniz.

Duvar dekorasyonu, Taş duvar, Çalışma odası, Vitrin, Yeşil

Sofistike Bir Tarz... Endüstriyel Stil Dekorasyonda Kullanabileceğiniz 8 Püf Nokta

Ahşap ve deri mobilyalar kullanın

Endüstriyel stil mobilyalar sert hatlardan ve metal yüzeylerden oluşuyor. Ama ahşap ve deri mobilyalarda bu stil de oldukça revaçta. Örneğin deri bir koltuğu ahşap komodinle bütünleştirebilir, metal aydınlatma sistemleri ve bir kilim ya da postla endüstriyel stil dekorasyonu tamamlayabilirsiniz. Endüstriyel stil mekanlar genellikle görkemli bir boyutta olacağı için iki parçadan oluşan halı ile zemininizi kaplayabilirsiniz. Metal raflar, zımparalanmış izlenimi uyandıran sandıklar bu stilde görmeye alışkın olduğumuz detaylar arasında. 

Endüstriyel stil mobilya satın alırken eskicilerden ve vintage dükkanlardan yardım alabilirsiniz. Kenarları çizik, rengi mat ve soluk mobilyalarınız varsa onları kilere kaldırmak yerine dekorasyonunuzda sergileyin, daha doğal durur. Çoğu insan sırf bu izlenimi yaratmak için satın aldığı mobilyaların eskitilmiş formda olmasını arzuluyor.

Salon, İp perde, Perde, Gri, Uzanma koltuklu köşe, Tablo, Duvar panosu, Köşe koltuk

Sofistike Bir Tarz... Endüstriyel Stil Dekorasyonda Kullanabileceğiniz 8 Püf Nokta

Aksesuar seçiminiz metal ağırlıklı olsun

Oldukça yaratıcı ve fazla alternatiflere dayalı bir tarz olan endüstriyel stilde aksesuar seçimi yaparken rahat olun. Edison ampulleri, deri aksesuarlar, devasa boyuttaki karalama tahtaları ve çerçeveler bu stilde sizleri karşılıyor. 

Kirişler, halatla sabitlenmiş lambalar, metal dişli kutular ile endüstriyel stil dekorasyonun kazandırdığı bu görsellik oldukça pozitif bir etki yaratıyor. İrili ufaklı birçok çark ile oluşturulmuş abajurlar, ahşap aksesuarlar bu stilin olmazsa olmazları arasında. Ve ferforje ürünlerin varlığından hoşnutsanız bu stilde fazlasıyla kullanabilirsiniz. 

Salon, Ahşap Mobilya, Yemek Odası, Endüstriyel mobilya, Rustik Aydınlatma, Halat, Halat avize

Sofistike Bir Tarz... Endüstriyel Stil Dekorasyonda Kullanabileceğiniz 8 Püf Nokta

Vintage materyaller kullanın

Endüstriyel stilde borular, kirişler ve kablolar saklanmaz, önü kapatılmaz. Çünkü bu öğeler dekorasyonun bir parçası. Metal armatürler, borular, paspaslar endüstriyel tasarım ürünleri arasında. 

Taş ve kiremit duvarların, çimento zeminin yüksek tavanlarla buluştuğu bu stil güzel bir ahenk oluşturuyor. Tekstil ürünlerinde ise deri, keten, çuval bezi ve pamuklu kumaşlardan üretilen materyaller kullanılıyor. Zeminde de postlar, kilimler hoş bir şekilde sergileniyor. Vintage öğeler ve geniş yapraklı bitkiler de bu stilde tercih edilen materyaller arasında. 

Salon, Gri, Yemek Odası, Ahşap Mobilya, Masif ahşap

Sofistike Bir Tarz... Endüstriyel Stil Dekorasyonda Kullanabileceğiniz 8 Püf Nokta

Boşluk bırakın

Endüstriyel stil mekanlar geniş yapıda olduğundan ötürü boşluklar yadırganmaz ve doldurulması için çaba harcanmaz. O yüzden "boş alanları nasıl dolduracağım" diye bir telaşınız olmasın, bırakın nefes alsın o alanlar. 

Bu yüzden dekore edeceğiniz alanlarda boşluklar varsa çok şanslısınız ancak boşluk yoksa mümkün olduğunca boşluk bırakmaya özen gösterin. Odak noktanız geniş alan olsun ve bu geniş alanlardan olabildiğince fazla yararlanmaya gayret edin. 

Ahşap Mobilya, Aydınlatma, Halı, Köşe koltuk, Sehpa, Siyah

Sofistike Bir Tarz... Endüstriyel Stil Dekorasyonda Kullanabileceğiniz 8 Püf Nokta

Dekorasyonunuza ahşap öğelerle sıcaklık katın

Metalin, grinin, siyahın oluşturacağı soğukluğu ve keskinliği kırmak için ahşaptan yardım alın. Ahşap parçalar için alışveriş yaparken tek bir alanla kendinizi sınırlandırmayın ve sadece bir mağazaya gitmek yerine antikacılara, ikinci elcilere uğrayın. Çünkü alacağınız ürünlerin mazisi olması önemli. Bir iki tane ürün sayesinde dekorasyonunuza her baktığınızda farklı bir doku ve ruh hissececeksiniz. Gizli kalmışı bulun, endüstriyel stil için bu olgu önem arz ediyor.

Orta sehpa, Vivense.com, Salon, Halı, Ahşap Mobilya, Metal ayaklı sehpa

Sofistike Bir Tarz... Endüstriyel Stil Dekorasyonda Kullanabileceğiniz 8 Püf Nokta

Bitmemiş gibi görünen duvarlar

Duvarlarda "daha yapılacak çok iş var" izlenimi veren bir vurgu olması lazım. O yüzden kiremit, beton ve tuğlayı duvarlarınızda kullanın. Bu yapıları boyamak ya da duvar kağıtlarıyla kaplatmak yerine serbest bırakın. Böylece daha doğal, samimi bir atmosfer oluşacak.

Bu da ilginizi çekebilir:

Kalıbından Taşan Evlerin Tarzı: Endüstriyel Stil 

Çıtalı cam kapı, Taş duvar, Berjer, Salon, Kahverengi, Tuğla duvar