2023 Yılı Fiyatlarıyla 100 M2 Çelik Ev Maliyeti!
Çelik ev yapmayı düşünenler için şu son zamanlarda çok fazla bilgi kirliliği mevcut! Kimileri çelik evlerin çok pahalı olduğunu söylüyor, kimileri ise betonarme kadar dayanıksız olduğu konusunda kararlı! Ama şunu net olarak söyleyelim ki iki düşünce de yanlış!
Evet çelik evler çok ucuz değil ama maliyet olarak betonarme evin üstüne çıkmıyor. Bir diğer konu da çelik evler de en az betonarme evler kadar dayanıklı ve bir de deprem artıları var. Daha önceki yazılarımızda çelik evlerden çok bahsettiğimiz için bu konuları şimdi geride bırakıp detaylı hesaplamamıza geçelim!
Aşağıdaki gider kalemleri üzerinden hesaplamamızı yapacağız:
- Temel maliyeti,
- Çelik ev kaba iskeleti,
- Yalıtım,
- Tesisat,
- İnce işçilik.
Temel Maliyeti
Çelik ev sahibi olmak istediğinizde anlaştığınız firma çelik iskeleti monte etmeden önce subasman yapmanız gerekiyor. Bu maliyet anlaştığınız firmanın dahilinde değil! Yani bunu da kendiniz ayrıca ödüyorsunuz.
Şimdi 100 m2 bir çelik evin temeli için yaklaşık olarak 30 cm'lik bir subasman yaptıracağınızı düşünürsek durum şöyle:
Beton (grobeton-30 m3) maliyeti için yaklaşık olarak 45 bin TL,
Demir (3 ton) maliyeti için yaklaşık olarak 54 bin TL,
Hafriyat ve kepçe maliyeti için yaklaşık olarak 12 bin TL,
Kalıp-demir işçiliği için yaklaşık olarak 25 bin TL,
Bütün bu gider kalemlerini topladığımızda temel maliyeti için yaklaşık olarak 136 bin TL'lik bir fatura karşınıza çıkar.
Ev çelik olduğu için temeli daha düşük seviyede tuttuk. Ama betonarme bir ev için temeli daha güçlü yapmak gerekir.
Çelik Ev Kaba İskelet Fiyatı
Çelik iskeletini m2 başına 2800 TLden hesapladığımızda 280 bin TL kaba iskelet için gidecek tutardır.
Yalıtım
Çelik ev için herhangi bir firma ile anlaştığınızda bu tür giderler aslında kaba iskelet içerisinde yer alır. Ama biz yalıtım için ayrıca hesaplama yaptığımızda yaklaşık olarak 100 bin TL gibi bir rakamı yalıtım için harcarsınız. Yalıımda kullanacağınız malzeme evin kalitesini ve mukavemetini oldukça arttırır. Bu yüzden bu aşamada malzemede cimrilik yapmayın. OSB temel olmak üzere taşyünü, camyünü ve alçıpanı gerektiği kadar kullanın!
Tesisat
Elektrik ve su tesisatı için 100 m2 çelik evinize ayıracağınız bütçe minimum olarak 70 bin TL olur.
İnce İşçilik
Bu aşamadaki maliyet hesabı tamamen sizin kullanacağınız malzemelerin kalitesine göre ciddi farklılık gösterir. İnce işçilik aşamasında kullanacağınız her malzemeyi orta kalite üzerinden hesapladığımızda ise en az 300 bin TL gibi bir rakam karşımıza çıkar.
Bütün bu giderleri topladığımızda 2023 yılı fiyatları üzerinden 100 M2 bir çelik evin maliyeti yaklaşık olarak 886 bin TL'yi bulmakta.
Not: Çelik evi anahtar teslim olarak aldığınızda seçeceğiniz malzemelerin kalitesine göre m2 başı fiyatı 7 bin ile 10 bin TL arasında değişiklik göstermekte. Ama anahtar teslim çelik evlerde de proje giderleri, temel, vitrifiye, zemin kaplamaları çoğunlukla anlaşmanın dışında oluyor.
Not: Bu hesaplamaya proje giderleri dahil edilmemiştir. Yapılan hesaplama Nisan-2023 yılı fiyatları üzerinden yapılmıştır.