Bahçeyi Düzenlemek
Bahçe peyzajını yaparken bir profesyonelden destek almadan yapma niyetindeyseniz işleri ciddiye alarak başlamanız gerekir. Tıpkı bir uzmanın yapacağı gibi önce bahçenizin düzenine dair kroki hazırlamalısınız. Daha sonra düzene dair her detayı kroki üzerinde belirlemelisiniz.
Bahçe düzenine dair planı hazırlarken simetri, orantı ve görsel dizayn ilkelerine göre hareket etmelisiniz. Bahçede kullanılacak her şeyin genel olarak belli bir kompoziyon içerisinde olmasına dikkat ederek işlerinizi devam ettirmelisiniz.
Bahçe düzenine dair ön hazırlık bittikten sonra bahçeyi işlevlerine göre ayırmalısınız. Yürüyüş yolu, oturma alanı ve yeşil bölge gibi...
Yeşil bölge olarak ayırdığınız kısımda genel olarak çim tercih etmek işinizi kolaylaştırır. Bu aşamada isterseniz doğal çim isterseniz de suni çim kullanabilirsiniz.
Çim dışında bahçenize dahil edebileceğiniz en cok tercih edilen bitkilerden de yararlanabilirsiniz. Bu bitkiler genel olarak şöyledir:
- Acem borusu,
- Obrizya,
- Abelya (güzellik çalısı)
- Kese çiçeği,
- Hor çiçeği,
- Çoban püskülü,
- Biberiye,
- Gelin tacı çiçeği.
Bahçenin yeşillendirme çalışmalarından sonra patika ya da yürüyüş yolu için taşlara ihtiyacınız olacak. Bu aşamada tercih edebilecekleriniz de şöyle:
- Beyaz dolomit taşı,
- Çakıl,
- Kayrak taşı,
- Kilit taş,
- Traverten taş,
- Kırmızı tuğla taşı.
Yürüyüş yolundan sonra bahçe için aydınlatma armatürlerine başvurmalısınız. Bahçe aydınlatmasında en çok tercih edilen armatürleri de şunlar arasından seçebilirsiniz:
- Fener,
- Gizli led ışıklar,
- Saksı görünümlü aydınlatma,
- Gneş enerjili aydınlatmalar.
Bahçe ile uğraşmak ilgi ister. Kullanacağınız her bitkinin özelliklerini detaylı olarak bilmelisiniz. Ekim zamanlarına ve bakım dönemine dikkat ederek hareket etmelisiniz. Zaten işe başladınız mı bir bakacaksınız ki en güzel hobiniz bu olmuş.
Bahçe düzeninize dair sizin de tavsiyeleriniz ya da örnekleriniz varsa bekleriz...