1. Isı yayan cihazlar arasına mesafe koyun!
Klima çalıştığı halde ortamın ısısı size fazla gelebilir. Bunun nedenlerinden biri ısı yayan lamba, tv ve diğer elektronik cihazların klimanın yakınında bulundurulması!
Böyle bir durumda klimadan verim alabilmek için elektronik cihazları klimanın uzağına konumlandırırsanız daha kısa sürede serinleyebilirsiniz.
2. Klima ünitenizi örtün!
Klima üniteniz güneş alan bir yerdeyse mutlaka tente ya da başka bir örtü ile gölgeleyin.
Klima ünitesi ısındığı zaman klimayı açtığınızda verim alamadığınız için daha uzun süre ve daha yüksek seviyede çalıştırmak zorunda kalabilirsiniz.
3. Filtrenizi temizleyin!
Klimanızın verimli şekilde çalışması için düzenli filtre temizliği şart! Filtreyi düzenli şekilde temizlerseniz daha kısa sürede ortamın serinlemesini sağlayabilirsiniz.
4. Isı üreten faaliyetlerin zamanlamasına dikkat edin!
Bulaşık makinası, fırın gibi cihazları çalıştırdığınızda ortamdaki ısının arttığını siz de biliyorsunuz. Bu yüzden bu araçlar açıkken klimanın verimi de düşebiliyor.
Böyle bir durumda bu faaliyetleri gerçekleştirirken güneş ışığının daha hafif olduğu saatleri seçebilirsiniz. Hatta yaz günleri fırından ne kadar uzak kalırsanız o kadar iyi!
5. Dereceyle sürekli oynamayın!
"Ortam çok sıcak dereceyi yükselt, ortam soğuk dereceyi düşür"! Klima kullanırken bu sözler sizin ağzınızdan çok çıkıyorsa sorun var demektir!
Klima kullanırken mümkün olduğunca sabit bir ayar seçip o şekilde çalıştırmaya dikkat edin!
6. Havalandırma deliklerini kapatmada aşırıya kaçmayın!
Klima kullanırken "tüm kapıları kapatın ya da açık bir delik kalmasın" diye düşünüyorsanız o kadar abartmanıza gerek yok!
Klima sistemi aslında evin genelini serinletecek güce sahip, yeter ki diğer ısı kaynaklarını ortamdan uzak tutun!
7. Kurulumunuzu kontrol edin ve ünitenizin bakımınızı yapın!
Klimanızın kurulumunun doğru olması ve bakımının düzenli şekilde yapılması elektrik faturasının azalması için önemli bir faktör.
8. Ne zaman açıp- kapatacağınızı iyi bilin!
Evde 5 saatten fazla kalmayacağınız günler oluyorsa bu günlerde klima açmak yerine alternatif metodlarla serinleyin.
9. Hava kanallarını kontrol edin!
Hava kanallarınız tozlu ve tıkalı şekildeyse klimadan alacağınız verim düşük olacak. Bu da klimanın daha uzun süre çalışmasına neden olur. Dolayısıyla hava kanallarını sık sık kontrol etmeniz gerekir.
10. Mobilyalarınızı hava akışına göre düzenleyin!
Mobilyalarınız hava akışını engelleyecek şekilde duruyorsa yerini değiştirin lütfen! Size oldukça basit gelebilecek bu uyarı ortamın serinlemesinde pek etkili!
Mobilyalarınızdan herhangi birinin orta havalandırma menfezlerinin üzerinde oturup oturmadığına dikkat edip ona göre yerleştirme planı uygulayın!
11. Evden çıkarken kapatmayı ihmal etmeyin!
Dışarıdan eve ilk geldiğinizde serinliği seviyor olabilirsiniz. Ama evde olmadığınız sürede çalıştırılan klima fazladan maliyet demek.
Bu yüzden dışarı çıkmadan hemen önce klimayı kapatın. Klima kapalı iken pencere ve perdelerin de kapalı olmasına özen gösterin. Bu şekilde gün ışığının içeri girmesini engelleyebilirsiniz.
12. Fanları stratejik olarak kullanın!
Fanlar, klimanızdan gelen soğuk havanın erişimini en üst düzeye çıkarmak için kullanışlı araçlar. Evinizin etrafına stratejik olarak birkaç tane yerleştirmek serinliğin daha kısa sürede etkili hale gelmesini sağlayabilir.