Sık sık "Eyvah, yeni evim Amerikan mutfaklı, nasıl dizayn edeceğim?" gibi endişeli sorular Ev Gezmesi üyelerinden geliyor. Özellikle şehirli, rezidans tipi, metrekare olarak küçük evlerde, iki küçük alanı birbirine açarak, daha çok ışık alan, daha ferah bir his veren açık mutfaklı tasarımlar çok popüler. Daha önceden kapalı mutfak, misafirlerin ağırlandığı kapalı salon ve yaşamın geçtiği ayrı bir oturma odası gibi klasik bir ev düzenine sahip olsanız bile merak etmeyin. Biraz ayarlama ile Amerikan mutfak planına sahip bir eve de alışabilirsiniz; hatta çok sevip, bir daha vazgeçemeyebilirsiniz bile.

Yeni mutfak çizimi yaptıracaklar için, "Amerikan mutfak mı, kapalı mutfak mı?" sorusunun cevabı,öncelikle sizin yaşam alışkanlıklarınızda saklı. Tüm aile fertlerinin ancak akşamları bir araya geldiği evlerde, maalesef eve gelince zamanın büyük bölümü yemek yaparken veya ortalığı toparlarken geçiyor. Bu da ailece beraber geçirilen zamanın çok azalması demek. Özellikle de iki kişinin ancak sığdığı, küçük bir mutfağınız varsa durum daha da vahim. Çünkü herkes bir an önce kendini mutfaktan, rahat bir koltuğa atmak istiyor. Mutfak ve salon arasında duvarlar indiğinde ise, mutfak birden bire evin merkezi haline dönüşüyor. Çalışan anne babalar, bir yandan yemek pişirirken, bir yandan haberleri izleyip, çocukların ödevlerine de yorum yapabiliyorlar. Bu tasarım özellikle de modern stil evlerde popüler. Tabi zorluklar da var. Düzen meraklıları için, mutfağın her daim toplu olması lazım. Ki çocukları olanlar, bunun söylendiği gibi kolay olmadığını gayet iyi bilir.

Kapalı mutfaklar ise, daha ciddi ve klasik tasarımlar. Salonda yemek kokusu duymaktan rahatsızlık duyan, misafirlerin hazırlık dağınıklığı görmesini istemeyenler için kapalı mutfak dizaynı daha doğru bir seçim. Yine de misafirleriniz varken, ortalığı toplarken biraz izole kalıp, muhabbetten uzaklaşacaksınız. Ama merak etmeyin, kapalı mutfağınızda da daha sosyal bir ortam yakalabilirsiniz. Ortada bir mutfak adası veya bar masası kullanımı işinize yarar.