Merdivenler, dubleks veya tripleks, birden çok katlı evlerde üst katlara erişme fonksiyonunun yanında, evin tasarımında da sona bırakılmaması gereken, güçlü bir elemandır. Merdiven araştırmanıza başladığınızda, pek çok farklı malzeme, pek çok farklı tasarımla karşılaşacaksınız. İnce eleyip, sık dokumakta, iyice araştırıp, seçiminizi birkaç yıl sonraki ihtiyaçlarınızı da göz önüne alarak yapmakta fayda var; çünkü merdivenler, maliyetleri ve yapım zorlukları sebebiyle çok sık değiştirilmiyor. Örneğin şimdilik çocuksuz bir çift olsanız da, bir süre sonra çocuğunuz olduğunda zorluklarla karşılaşmak istemezsiniz. Veya yaşça büyük birilerinin kullanacağı merdivende, tasarımdan çok kullanışlılığı ön plana alırsınız.

Merdiven tasarımınızı dekorunuzun odak noktasına taşımak isteseniz de, çok yer kaplamadan işimi görse yeter deseniz de, merdiveninizi seçerken bu önerileri dikkate almakta fayda var.

Merdiven fiyatları seçeceğiniz malzemeye göre değişkenlik gösterir. Ahşap merdivenler, metal, çelik veya beton gövde seçeneklerinizden birkaçı. Basamaklarda ise MDF kaplı merdivenler, laminat parke merdivenler ve ahşap merdiven seçenekleriniz var. Merdiven tasarımlarında çeşitlilik sadece gövde ve basamak seçimlerinde değil, trabzan seçimlerinde de mevcut. Alüminyum küpeşte, cam, ferforje, demir veya ahşap korkuluk ve trabzanlarla stil sahibi tasarımlar oluşturabilirsiniz.